2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Belföld

Nem jó ötlet a füsttilalom?

Az alkotmányjogász, de még a dohányzás ellenes civil szervezet sem tartja jó ötletnek a cigarettázás teljes betiltását. Lázár János javasolja azt, hogy 2020 után születettek még a nagykorúságukat elérve sem vásárolhassanak dohányterméket. A kormány eddig nem kapta meg a hivatalos javaslatot, így érdemben még nem is foglalkoztak vele.

  • Nem jó ötlet a füsttilalom?

Legalább 7,5 milliárd szál cigarettát szívnak el a magyarok 2018-ban, annak ellenére, hogy 10 év alatt csaknem 9 százalékkal csökkent a magukat dohányosnak vallós száma – ismertette a legfrissebb adatokat Lázár János egy dohányipari konferencián. A nemdohányzók védelméért felelős kormánybiztos szerint az elmúlt években egyre többen vannak, akik még soha nem cigarettáztak, Lázár János ennek ellenére további drasztikus tiltásokat vezetne be.

A mi elgondolásunk a jövőt illetően azon alapszik, hogy Magyarország füstmentes ország lehessen. Miniszterelnöki biztosként kezdeményezni fogom - ha szükséges - akár az alaptörvény módosításával, hogy mindazok, akik 2020-ban, vagy azt követően születnek Magyarországon már ne vásárolhassanak dohányterméket, még akkor sem, ha már elérték a 18. életévüket– javasolta korábban Lázár János, a nemdohányzók védelméért felelős kormánybiztos.

A kormány hivatalosan még nem foglalkozik a kérdéssel, mivel Lázár János sem nyújtotta be javaslatát. Az Alkotmányjogász szerint ugyanakkor egy ilyen szabályzás feleslegesen kerülne be az Alaptörvénybe.

Nem aggályos, inkább nevetséges, már bocsánat, hogy ilyet mondok. Nincs olyan alkotmány, amibe bele van írva az, hogy dohányozni szabad, vagy hogy a dohányzás tilos. tehát alkotmányjogilag ez nem alapvető jog, és a tiltása nem alapvető jogba ütköző dolog– mondja Lövétei István alkotmányjogász.

Az egyik dohányzás ellen küzdő civil szervezet bár minden hasonló kezdeményezést támogat, szerintük a tiltás nem jelent megoldást.

Figyelembe kell venni azt, hogy a függő dohányos az egy beteg ember, tehát egy tiltással nem tudjuk elérni azt, hogy egy drogfüggő ne jusson hozzá a droghoz, tehát én úgy gondolom, hogy pont ennek a korcsoportnak, aki még meg sem született itt nagyon sok lehetőségünk van arra, hogy egyéb intézkedésekkel leromboljuk a cigarettázásnak, a dohányzásnak a mítoszát, az ahhoz kapcsolódó kulturális környezetet és hozzunk létre olyan szabályrendszert, amely mellett ciki lesz dohányozni – jelentette ki Mucsi János, a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért egyesület elnöke. 

A nemzetközi példák is felemásak: 2004-ben a bhutáni nemzetgyűlés betiltotta a dohánytermékek árusítását és a közterületi dohányzást, majd 2010-ben már bűncselekmény lett a cigarettázás. A törvényt ugyan később enyhítették, de Bhutánban a teljes tilalom bevezetését után sokszorosára nőtt a dohányosok száma. Az oroszoknál hasonló lépéseket terveznek, mint amit Lázár János javasol, Finnországban pedig előrehozták a füstmentesség határidejét 2030-ra.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Robert Fico támadója a Momentum egyik testvérpártjával szimpatizálhatott

Robert Fico támadója a Momentum egyik testvérpártjával szimpatizálhatott

Orbán Viktor nem mond igazat, nem igaz, hogy baloldali aktivista lőtt Ficóra […] a merénylőt sokkal inkább nacionalistának, jobboldalinak lehetne nevezni – bizonygatta Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője a Facebook-oldalán, ezzel igyekezett elhatárolni a saját politikai szekértáborától a szlovák kormányfőre fegyverrel támadó férfit.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!