2024. 02. 29. Csütörtök Elemér napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Nem hallgatja le senki az egészségügyi dolgozókat

A Legfőbb Ügyészség videósorozatban ad felvilágosítást közérdekű jogi kérdésekről. Fazekas Géza szóvivő a sorozat első részé­ben közérthetően tájékoztat arról, mit jelentenek a védett személyek körében végzett megbízhatósági vizsgálatok. Ebből kiderül: Szabó Tímea (Párbeszéd) valótlanságokat állít ezekkel az ellenőrzésekkel kapcsolatban.

  • Nem hallgatja le senki az egészségügyi dolgozókat

Folyékonyan jogászul címmel hiánypótló videósorozatot indított a Legfőbb Ügyészség. Ennek részeként Fazekas Géza szóvivő, főügyészségi főosztályvezető a megbízhatósági vizsgálatról adott mindenki számára érthető tájékoztatást.

A videóban a szóvivő elmondja: – a megbízhatósági vizsgálat a korrup­ciós bűncselekmények megelőzésének és felderítésének egyik eszköze. A vizsgálatot a rendőrség egyik szerve, a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) folytatja le úgy, hogy a törvényben meghatározott személyi kört ellenőrzi. Korábban csak a rendvédelmi szervek hivatásos tagjait ellenőrizték, de ez a vizsgálat ma már kiterjed csaknem az összes olyan dolgozóra, akik kormányzati irányítás alatt, a közszférában dolgoznak. Az ellenőrzés lehetősége a hálapénz elleni fellépés részeként idén január 1-jétől az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állókra is vonatkozik. A megbízhatósági vizsgálat egy speciális teszteléssel végrehajtott ellenőrzés.

Az NVSZ a vizsgált személy munkaköréhez igazodóan egy olyan mesterséges élethelyzetet hoz létre, ami az illető mindennapi munkájához kapcsolódik. Ebben a szituációban a védelmi tiszt a kilétét leplezve azt ellenőrzi, hogy az érintett elkövet-e bűncselekményt. Az NVSZ munkatársa a munkavégzéshez kapcsoló­dóan olyan kérést fogalmaz meg, amelynek teljesítése bűncselekmény, illetve a munkavégzéshez ­kapcsolódóan pénzt, hálapénzt vagy más olyan előnyt ad vagy ígér, amelynek elfogadása ugyancsak jogszabályokba ütközik. Fontos, hogy a vizsgálat során az ellenőrzött személy mindig szabadon dönthet. Tehát szabadon mérlegelheti, hogy a jogellenes kérést teljesíti vagy sem, a vesztegetési pénzt elfogadja vagy sem. A megbízhatósági vizsgálat, tekintettel annak speciális körülményeire, ügyészi kontroll alatt áll.

Ez azt jelenti, hogy csak ügyészi jóváhagyás esetén folytatható le, és a vádhatóság a törvényességet a megbízhatósági vizsgálat lezárulása után is ellenőrzi. Ha a megbízhatósági vizsgálat eredményeként fennáll a bűncselekmény elkövetésének gyanúja, akkor az NVSZ feljelentést tesz. A vizsgálat kapcsán fegyelmi vagy szabálysértési eljárás nem folytatható le, csak büntetőeljárás indítható, ha felmerül a korrupció gyanúja. A szóvivő a megbízhatósági vizsgálatról szóló törvény tartalmát foglalta össze. Nem beszélt lehallgatásról, titkos házkutatásról vagy más olyan titkosszolgálati módszerről, ami más esetekben, törvény alapján akár az NVSZ eszköze is lehet, mert ezt a megbízhatósági vizsgálatot részletező törvény kifejezetten tiltja. Az ügyész egyébként sem engedélyezhet ilyet, hiszen a magyar törvények értelmében ez kizárólag bírói hatáskörbe tartozik.

Ezt azért is fontos hangsúlyozni, mert

Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője, Karácsony Gergely baloldali főpolgármester párttársa vélhetően politikai haszonszerzés céljából immár sokadszorra hirdeti nyilvánosan, hogy lehallgatják az egészségügyi dolgozókat, és ezért az Alkotmánybírósághoz fordul.

A politikus szerdán a Facebook-oldalán jelentette ki: „A kormány közölte, hogy lehallgatja az ápolókat, belenéz az e-mailjeikbe, és még csak engedélyt sem kér tőlük erre.” Ez azonban nem felel meg a valóságnak. A kormány részéről ugyanis senki sem közölt ilyet, megbízhatósági vizsgálat címén nem hallgatják le az ápolókat, nem néznek bele az e-mailjeikbe, nincs olyan bíró, aki ezt engedélyezné, hiszen ezt tiltja a vonatkozó törvény. Ilyenre csak akkor kerülhet sor, ha az egészségügyi dolgozó súlyos bűncselekményre készül vagy ilyet követ el (például terrorcselekményt), ez viszont független attól, hogy éppen melyik szektorban dolgozik. Súlyos bűncselekmény megalapozott gyanúja esetén az illetékes bíró valóban engedélyezheti a lehallgatást, az e-mailek nyomon követését és egyéb titkosszolgálati eszközök használatát, és akár rajtaütést is végrehajthatnak, de ez tilos a megbízhatósági vizsgálatoknál.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Lázár János dühös, hogy a bicskei pedofilügy nem lett kellően megtorolva

Lázár János dühös, hogy a bicskei pedofilügy nem lett kellően megtorolva

Vásárhelyi Jánosnak "a börtönben kellene megrohadnia, és minden pedofilnak", és Kónya Endrének is a börtönben, nem a presbitériumban volna a helye - jelentette ki Lázár János építési és közlekedési miniszter csütörtökön a bicskei üggyel, az intézmény volt vezetőivel kapcsolatos kérdésekre válaszolva egy más témában tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.
Tarlós István: Karácsony Gergely elhajtotta a bicskei pedofilügy támogatást kérő áldozatait + videó

Tarlós István: Karácsony Gergely elhajtotta a bicskei pedofilügy támogatást kérő áldozatait + videó

2011-ben a főváros akkori vezetése, feljelentést tett a rendőrségen a Bicskén történtek miatt - erről beszélt Tarlós István az ATV-ben. A korábbi főpolgármester emlékeztetett: pár évvel ezelőtt a sértettek Karácsony Gergelyhez fordultak, de a városvezető nem indított vizsgálatot. Közben döntött a bíróság: rács mögött marad a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!