2020. április 3.,
péntek, Buda, Richárd napja

Nem győzik hűteni a vizet a boltok

Hír TV

2018. augusztus 5., vasárnap 16:46, frissítve: vasárnap 17:11

Leginkább hűtött italokból van hiány a boltokban a nagy melegben. Ásványvízből a másfél, sörből a félliteres fogy leginkább, de az áruházak, boltok hűtői hamar kiürülnek. Akad olyan hely is, ahol a hűtött dobozos sörért öt forinttal többet kérnek a vásárlótól. Ilyen hőségben 10 százalékkal is megugorhat a fogyasztás.

Az egy főre jutó ásványvíz fogyasztásban Magyarország az ötödik helyen áll az unió országai között. Évente 125 liter palackozott vizet iszik az átlag magyar.

Az ásványvíz ennek következtében egy alapvető élelmiszer lett, tehát mindig isszák az emberek az év minden szakaszában, természetes, hogy amikor meleg van, pláne amikor ilyen meleg van, akkor sokkal többet isznak. Ásványvízből körülbelül kétszeresére nő a fogyasztás. Üdítőitalból, gyümölcslevekből is, 40-50%-al több mint egy átlagos napon a fogyasztás - mondta a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség titkára, Bikfalvi Istvánné.

Az üdítők mellett a jégkrém is jól fogy. Az édesipar a szezon elején még átmeneti hiányra figyelmeztetett.

A jégkrémek esetében is tapasztalunk természetesen növekedést és itt két dolog ami érdekes lehet: az egyik, hogy az úgynevezett impulzív vásárlás megnövekszik, tehát nagyon sokan keresnek pálcikás jégkrémeket, ami jól esik egy ilyen nagyon meleg napon, de azt tapasztaljuk, hogy ilyenkor is, továbbra is, a nagy kiszerelésű, családi jégkrémek a népszerűek - mondta az Auchan kommunikációs menedzsere, Adorján Abigél.

A gyártók és forgalmazók állítják: volt idejük felkészülni a dömpingre. A hűtők kapacitás azonban véges, főleg a kisebb üzletekben.

Az elmúlt évek kereskedelmi tapasztalata szerint 5 Celsius fokos melegedés átlagban 5-10 százalék közötti forgalomnövekedést eredményez.