2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Belföld

Nem fogalmazott egyértelműen az EB Sólyom László ügyében

Nem fogalmazott egyértelműen az Európai Unió bírósága, amikor meghozta döntését Sólyom László köztársasági elnök szlovákiai látogatásával összefüggésben – mondta Kumin Ferenc a Hír Televízió Rájátszás című műsorában.

Kumin Ferenc, a nemzetközi sajtókapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a Hír Televízióban arról is beszélt, hogy a bíróság nem mondta ki, hogy Szlovákia az európai uniós joggal összhangban járt volna el.

Sajátos interpretáció

Szerinte az Európai Bíróság feltette a kezét azt sugallva: az uniós jogot követve nem tud igazságot tenni. Hangsúlyozta: sajátos interpretációt jelent, ahogyan a szlovák oldalon értelmezik azt, hogy igazolást nyert, a joggal összhangban járt el Szlovákia, mikor ezt a döntést hozta. „Az a hivatkozás teljesen feketén-fehéren nyilvánvaló volt az ítéletből, hogy nem volt alkalmazható ebben a kérdésben. Gyakorlatilag így elpattintotta magától a labdát ennyi év után az uniós bíróság” – fogalmazott.

A magyar fél szerint a minden uniós polgárt megillető szabad mozgás elve, a szlovák kormány álláspontja szerint viszont a diplomáciai kapcsolattartás nemzetközi jogi szabályai alapján kell elbírálni a jogvitát.

Ismert, az unió luxemburgi székhelyű bírósága kedden kimondta, hogy Szlovákia nem sértett uniós jogot, amikor megakadályozta, hogy a volt államfő átlépje a párkányi határátkelőt. Az Európai Bíróság álláspontja szerint az a körülmény, hogy valamely uniós polgár államfői hivatalt tölt be, igazolhatja a szabad mozgáshoz való jog gyakorlásának a nemzetközi jogon alapuló korlátozását. Ismert, a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság még február 1-jén tárgyalta azt a magyar–szlovák peres ügyet, amely Sólyom László 2009. augusztus 21-ére tervezett szlovákiai látogatásának meghiúsítása miatt keletkezett.


Szlovákia: Budapest érzéketlenül választott

Mint az MNO korábban beszámolt róla, a kérdéses napon Sólyom László államfő a szlovákiai Révkomáromba kívánt utazni egy helyi társadalmi szervezet meghívására, hogy beszédet mondjon Szent István szobrának avatási ünnepségén. Két nappal a tervezett látogatás előtt három szlovák közjogi méltóság – Ivan Gasparovic államfő, Robert Fico kormányfő és Pavol Paska házelnök – közös nyilatkozatot adott ki, kifogásolva, hogy a látogatás időpontját Budapest „érzéketlenül” választotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

Együtt küzdünk egy gigászi harcban, hogy felszabadítsuk nemzeteinket azon gonosz eők uralma alól, akik tönkre akarnak tenni minket - jelentette ki Donald Trump volt amerikai elnök, aki üzenetet küldött Budapestre, a CPAC Hungary elnevezésű rendezvényre. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!