2020. február 26.,
szerda, Géza napja

Nem csak a vádlottak lehettek érintettek a visszaosztásokban + Videó

2012. április 24., kedd 13:24, frissítve: kedd 13:33

Folytatódott a tábornokper tárgyalása Kaposváron. Az ügyet kirobbantó O. János dandártábornokot várhatóan szerdán délelőtt hallgatják meg.

O. János keddre tervezett meghallgatása valószínűleg szerdára csúszik, ugyanis délelőtt négy vádlottat szeretett volna meghallgatni a bíróság, de a tizedrendű vádlott meghallgatása elhúzódott, több mint két órán keresztül tartott – számolt be az eseményekről a Hír TV helyszíni tudósítója.

A tizedrendű vádlott egy ezredes, aki a vád tárgyát képező időszakban nagyrészt a minisztérium egyik osztályán külföldön dolgozott,  2002 és 2005 között ellátótiszt volt Brüsszelben, utána a Honvédelmi Minisztérium fejlesztési és logisztikai részlegére került Magyarországon.

Elmondása szerint két hónapig volt előzetesben, semmit nem tudott a visszaosztásokról. Három-négy alkalommal vett át borítékot, az átvett pénzről azt gondolta, hogy felettese legálisan kapott jutalmából kapta, ezek szinte mindig magánrendezvényeken történtek. Kapott értékes ajándékokat, karórát és egy robogót, amiről azt hitte, hogy munkatársai adtak össze neki születésnapjára. Azt is mondta, hogy úgy látta, indokolatlanul ragaszkodtak a felettesei bizonyos cégekhez, de ezt nem értette és nem is volt a feladata, hogy ezt értékelje.

Szerinte nem csak a vádlottak lehettek érintettek a visszaosztásokban, de erről részleteket nem mondott.

Délután még három vádlottat hallgatnak meg, az ügy kulcsfigurája és kirobbantója valószínűleg szerda reggel  kerül sorra.

Január 30-án kezdődött a tábornokper tárgyalása a Kaposvári Törvényszéken. Az eljárásban – a Gyurcsány-kormány közigazgatási államtitkára mellett – három dandártábornok, hat ezredes, két alezredes, egy őrnagy és négy polgári személy szerepel. A Magyar Nemzet korábban megírta: a vád szerint a dandártábornokok megállapodtak, hogy a honvédség beszállítóinak kifizetett közpénz egy részét visszakérik. A cégek akkor juthattak hozzá a megrendeléshez, ha az összegből visszaosztottak. A katonai vezetők bevonták az ügybe Fapál Lászlót, a Gyurcsány-kormány közigazgatási államtitkárát is.

Forrás: Hír TV