2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Belföld

Nem akarják a vészharangokat kongatni, garanciákat szeretnének

A KDNP oktatási szakbizottsága az új Nemzeti alaptanterv bevezetésének időpontját 2019 szeptembere helyett 2020 szeptemberére tolná. A bizottság elnöke szerint ugyanis nem szabad elkapkodni, mert azzal tennék a legrosszabbat. Thaisz Miklós erről Magyarország élőben című műsorunkban beszélt.

  • Nem akarják a vészharangokat kongatni, garanciákat szeretnének

Magyarországon az oktatás tartalmi szabályozása három szintű. Van a Nemzeti alaptanterv, vannak kerettantervek és vannak az úgynevezett helyi tantervek, amelyeket az iskolák maguk határoznak meg. Tehát önmagában az, hogy ha a Nemzeti alaptanterv nem tartalmazza azt például, hogy a Himnuszt tanulni kell, nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem lesz elvárás, azonban mindenképpen okot ad arra, hogy erről vitatkozni kell, mutatott rá a KDNP oktatási szakbizottságának elnöke Magyarország élőben című műsorunkban.

„Nem akarok ezzel itt vészharangokat megkongatni, mert ahogy említettem, ez egy nagyon jó vitaalap, ez a szöveg, de úgy gondoljuk, hogy megfelelő garanciát akkor kapnánk, hogyha ez, igenis, benne lenne. És ami még kritika volt a részünkről, hogy a hazafias nevelés, a kereszténység háttérbe szorul egy kicsit ahhoz képest, mint a 2012-es NAT esetében” – fogalmazott.

Thaisz Miklós szerint időszerű a NAT felülvizsgálata, hiszen 5 évente a jogszabály is erre kötelez. Korszerűnek is gondolják a  szemléletét, miszerint az aktív tanulásról beszél kiemelten, amely szemléletváltásra – szerinte – amúgy is szükség lenne Magyarországon. „Ne kizárólag lexikális ismereteket oktasson az iskola, a diák nem egy passzív befogadó, hanem olyan tudást kell kapnia az iskolában, amelyet képes alkalmazni” – emelte ki. Örömmel vették továbbá, hogy megjelent a tantárgyak közötti súlyozás, valamint, hogy némileg csökkenne a diákok óraterhelése, amennyiben ebből jogszabály lesz, de nyilván kritikájuk is van, tettet hozzá.

„Önmagában az, hogy a tartalmat csökkentjük a mostanihoz képest, egyetértünk vele. Azzal, hogy a Nemzeti alaptantervben kevesebb írót, költőt, regényt kellene megfogalmazni, mint ahogy a hatályosban, egyetértünk vele. Azzal is egyetértünk, hogy nő a tanár szabadsága, de azzal már nem értünk egyet, hogy egyáltalán, egyetlen irodalmi mű és egyetlen költő-író sem szerepel” – húzta alá, megjegyezve, lehet, hogy ez csak egy taktikai megfontolás a készítők részéről.

Tekintse meg a teljes beszélgetést:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szentkirályi Alexandra: Karácsony Gergely elnémult budapesti terveimre

Szentkirályi Alexandra: Karácsony Gergely elnémult budapesti terveimre

Karácsony Gergely elnémulva reagált budapesti terveimre. Én is elnémulnék a főpolgármester úr helyében, ha ilyen csapnivaló 4,5 év állna mögöttem városvezetőként - mondta Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje a Facebook-oldalán pénteken közzétett videóban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyar Péter pártjának listáján is megjelentek Soros emberei

Magyar Péter pártjának listáján is megjelentek Soros emberei

Magyar Péter nyilvánosságra hozta a pártja jelöltjeinek listáját. A jelöltek közül többen olyan álcivil, Soros-közeli szervezetekben is dolgoznak, ami miatt felvetődik a kérdés, hogy ezek az emberek kinek is az érdekét képviselnék Brüsszelben – írja a Tűzfalcsoport.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!