2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Belföld

Nekik nem kell majd fizetniük a védőoltásért

Szeptembertől ingyenesen kaphatják meg a hetedik évfolyamos lányok a méhnyakrák elleni védőoltást. A szülők szeptembertől az iskolákban kérhetik a díjmentes vakcinát. Az oltással 45 ezer lányt menthetnek meg a méhnyakrák kialakulásának kockázatától. Az oltóanyagra mintegy 1,2 milliárd forintot fordított a tárca. Magyarországon évente 400-an halnak bele a méhnyakrákba.

– Ez egy új dolog, ilyen még Magyarországon nem volt, nem csak a HPV tekintetében, hanem az oltási metodika tekintetében sem, mert ez egy kötelezően felajánlandó, iskolai kampányoltás lesz – hangsúlyozta Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos.

Szeptembertől kérhetik a szülők az ingyenes védőoltást a hetedik évfolyamos lányuk részére. Az iskolában a szülőknek ehhez egy papírt kell kitölteniük.

– A pedagógusoknak kulcsszerepe lesz abban, hogy ez megfelelő módon történjen. Hiszen ugye az a cél, hogy minden lány, aki ebben a korosztályban van, megkapja az oltást, hiszen rendelkezésre áll az a mennyiségű oltóanyag, hogy minden ilyen korú lánygyermeket be tudjunk oltani – mondta az egészségügyi államtitkár.

A méhnyakrákot is okozó HPV-vírus főként szexuális úton terjed. A szakemberek szerint a daganat kialakulása a védőoltással megelőzhető, Ausztriában az oltás 2006 óta kötelező.

– Az egyik leggyakoribb nőgyógyászati daganatos megbetegedés és halálok a méhnyakrák, és ebben Magyarország nem a legjobban áll európai uniós összehasonlításban – mondta Zombor Gábor.

A világban minden második percben meghal egy nő a méhnyakrák miatt, Magyarországon pedig évente mintegy 1500 új daganatos megbetegedést diagnosztizálnak. A betegek majdnem harmadán már nem tudnak segíteni.

– A magyar női lakosságban a méhnyakrák okozta halálozás az egész lakosságot tekintve a kilencedik helyen áll. De a 15-45 éves korcsoportban az első helyen áll. És ebbe a korcsoportba tartoznak a szülő korban lévő nők, a család tekintetében a legfontosabb időszakban lévő nők. Ezért nagyon fontos erre a korcsoportra is fókuszálva, ennek a védőoltásnak a bevezetésével megelőzni a méhnyakrákot – emelte ki Paller Judit.

A programra mintegy 1,2 milliárd forintot fordított a tárca, ebből 45 ezer diáklány oltását tudják biztosítani.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

CPAC Hungary 2024 - élőben a HírTV műsorán + videó

CPAC Hungary 2024 - élőben a HírTV műsorán + videó

Csütörtöktől harmadik alkalommal tartják meg a CPAC Hungary-t, amely minden eddiginél nagyobb lesz. Majdnem háromezer résztvevőt várnak, köztük 500 külföldi vendéget. Az esemény legfontosabb pillanatait a HírTV élőben közvetíti.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!