2020. október 28.,
szerda, Simon, Szimonetta napja

Nekik nem kell majd fizetniük a védőoltásért

,

2014. augusztus 27., szerda 12:46, frissítve: szerda 16:58

Szeptembertől ingyenesen kaphatják meg a hetedik évfolyamos lányok a méhnyakrák elleni védőoltást. A szülők szeptembertől az iskolákban kérhetik a díjmentes vakcinát. Az oltással 45 ezer lányt menthetnek meg a méhnyakrák kialakulásának kockázatától. Az oltóanyagra mintegy 1,2 milliárd forintot fordított a tárca. Magyarországon évente 400-an halnak bele a méhnyakrákba.

– Ez egy új dolog, ilyen még Magyarországon nem volt, nem csak a HPV tekintetében, hanem az oltási metodika tekintetében sem, mert ez egy kötelezően felajánlandó, iskolai kampányoltás lesz – hangsúlyozta Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos.

Szeptembertől kérhetik a szülők az ingyenes védőoltást a hetedik évfolyamos lányuk részére. Az iskolában a szülőknek ehhez egy papírt kell kitölteniük.

– A pedagógusoknak kulcsszerepe lesz abban, hogy ez megfelelő módon történjen. Hiszen ugye az a cél, hogy minden lány, aki ebben a korosztályban van, megkapja az oltást, hiszen rendelkezésre áll az a mennyiségű oltóanyag, hogy minden ilyen korú lánygyermeket be tudjunk oltani – mondta az egészségügyi államtitkár.

A méhnyakrákot is okozó HPV-vírus főként szexuális úton terjed. A szakemberek szerint a daganat kialakulása a védőoltással megelőzhető, Ausztriában az oltás 2006 óta kötelező.

– Az egyik leggyakoribb nőgyógyászati daganatos megbetegedés és halálok a méhnyakrák, és ebben Magyarország nem a legjobban áll európai uniós összehasonlításban – mondta Zombor Gábor.

A világban minden második percben meghal egy nő a méhnyakrák miatt, Magyarországon pedig évente mintegy 1500 új daganatos megbetegedést diagnosztizálnak. A betegek majdnem harmadán már nem tudnak segíteni.

– A magyar női lakosságban a méhnyakrák okozta halálozás az egész lakosságot tekintve a kilencedik helyen áll. De a 15-45 éves korcsoportban az első helyen áll. És ebbe a korcsoportba tartoznak a szülő korban lévő nők, a család tekintetében a legfontosabb időszakban lévő nők. Ezért nagyon fontos erre a korcsoportra is fókuszálva, ennek a védőoltásnak a bevezetésével megelőzni a méhnyakrákot – emelte ki Paller Judit.

A programra mintegy 1,2 milliárd forintot fordított a tárca, ebből 45 ezer diáklány oltását tudják biztosítani.

Forrás: Hír TV