2019. augusztus 21.,
szerda, Sámuel, Hajna napja

Nagyobb bukás lehet a szivárványkoalíció

MTI

2019. január 18., péntek 12:51, frissítve: péntek 14:49

A Jobbikkal szimpatizálók egyharmadát és a baloldali szavazók egyötödét elvesztené közös európai parlamenti listaállítás esetén az ellenzék – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásaiból.

A kutatásban az áll, a Fidesz–KDNP 54, a Jobbik 14, a baloldali pártok pedig összességében 26 százalékot szereznének abban az esetben, ha mindenki külön listát indítana. Közös listaállítás esetén azonban változna a helyzet: a Fidesz–KDNP 60, a szivárványkoalíció pedig 33 százalékot érne el.

A jobbikosok 33 százaléka, a baloldali pártok szimpatizánsainak pedig 20 százaléka nem szavazna egy teljes körű ellenzéki összefogásra.

A lemorzsolódás egyik fő indoka – a Nézőpont Intézet szerint – valószínűleg, hogy Gyurcsány Ferenc elutasítottsága a magyarok körében továbbra is kiemelkedően magas, 73 százalékos. Ezzel továbbra is ő a legnépszerűtlenebb magyar politikus.

Mint írták, a Fidesz–KDNP 13 helyett 14, az ellenzéki pártok – a Demokratikus Koalíciótól a Jobbikig – 8 helyett 7 mandátumot szereznének egy most vasárnap esedékes EP-választáson abban az esetben, ha a közös listaállítás mellett dönt az ellenzéki oldal.