2020. augusztus 12.,
szerda, Klára napja

Nagy kárösszeg keletkezett az idei viharszezonban

Hír TV

2020. augusztus 1., szombat 12:23

A tavalyi összeg akár kétszeresét fogják kifizetni a biztosítók az idei viharszezonban okozott károk miatt - közölte a MABISZ.

A tavalyi viharszezonban a kárkifizetések körülbelül 4 milliárd forintot tettek ki. Csak idén júniusban mintegy 20 ezer kárbejelentés érkezett a társasághoz.

A hirtelen lezúdult nagy mennyiségű esővíz hamar megemelte a tavak és víztározók szintjét is. Ez esetenként - így Galambokon is - a gát átszakadásához vezetett. Sok helyen - egy időre - az ivóvíz is ihatatlanná vált.

A legnagyobb problémával talán azoknak a Zala megyei lakosoknak kellett szembenézniük, akiket kitelepítettek otthonukból, mert azt elárasztotta a víz.

A híradónk által megkérdezett meteorológus szerint nem mondható rendkívülinap az idei nyár viharszezonja. Mint mondta: ebben az időszakban mindig más jelenség kerül előtérbe - idén a nagy mennyiségű csapadékon volt a sor.

Az áradások okozta kárt a biztosítások is mutatják: a Magyar Biztosítók Szövetsége a júniusi ötmilliárd forintot követően a júliusi időjárási anomáliák miatt a biztosítóknak legalább 2,5 milliárd forintot kell kifizetniük lakásbiztosításokhoz kapcsolódó kárrendezésre.

Idén júliusban mintegy 20 ezer kárbejelentés érkezett a lakásbiztosításokkal foglalkozó MABISZ-tagokhoz, ezek jégverés, villámcsapás, felhőszakadás, beázás, árvíz és a szolgáltatás kimaradása miatt keletkeztek.

Hír TV