2024. 04. 17. Szerda Rudolf napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Nagy István: Természeti értékeink közös örökségünk, amelynek védelme komoly feladat

Sokszínű tájaink, változatos természeti környezetünk, gazdag élővilágunk közös örökségünk, védelme pedig komoly feladat, amely környezetünk kincseinek megismerésével és megmutatásával kezdődik. Ebben nyújthatnak óriási segítséget nemzeti parkjaink - mondta Nagy István agrárminiszter Kecskeméten pénteken.

  • Nagy István: Természeti értékeink közös örökségünk, amelynek védelme komoly feladat

A Magyar nemzeti parkok hete 2019 programsorozat központi nyitórendezvényén a tárcavezető kiemelte: a nemzeti parkok ökoturisztikai szempontból is nélkülözhetetlenek, reprezentálják Magyarországot.

Magyarországon több mint 800 létesítmény, tanösvény segíti a környezeti nevelési tevékenységet, 349-et részben vagy teljesen nemzeti parkok tartanak fenn - tette hozzá.

Az agrárminiszter a biológiai sokféleség május 22-i világnapja kapcsán hangsúlyozta: alapvető, rendszerszintű változásokra, teljes paradigmaváltásra van szükség ahhoz, hogy a természet emberi élethez való hozzájárulásai hosszútávon, fenntartható módon az emberiség rendelkezésére álljanak.

A biológiai sokféleség rohamos csökkenésének megállításához ugyanis nem elegendő a környezet- és természetvédők erőfeszítése, eredmény csakis valamennyi érintett ágazat együttes munkája révén érhető el - fogalmazott.

Beszélt arról is, hogy Magyarország a világon elsőként ismerte fel a génmegőrzés fontosságát. A mezőgazdasági termelés és élelmiszerellátás alapjait képező genetikai erőforrások megvédése, fejlesztése és fenntartható használata kiemelt állami feladat lett, nemzetbiztonsági, valamint élelmezés- és élelmiszerbiztonsági stratégiai kérdés.

Emellett a régi magyar növényfajták és őshonos haszonállatok nemzeti örökség, a nemzeti identitás részei és Magyarország szimbólumai is - tette hozzá.

Kiemelte, a génmegőrzésben az állami szerepvállalás növelése érdekében 2017-ben a tárca génmegőrzési stratégiát készített. Az idén induló, 4 éves programra összesen 12,3 milliárd forintot fordít a kormány, amelyből 2019-ben 1,7 milliárd forintot lehet felhasználni.

Mint mondta, a feladatok, fejlesztések végrehajtása megköveteli az intézményrendszer hatékonyabbá tételét is. Ennek érdekében pár napon belül megalakul a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ, amely két kiemelt génmegőrzési intézmény, a Növényi Diverzitás Központ és a Haszonállat-génmegőrzési Központ összevonásával jön létre.

Az új intézmény egységes szemlélettel és hatékonyabban tudja szolgálni a génmegőrzést, a kormány által elfogadott program végrehajtását - fogalmazott a tárcavezető.

A megnyitóünnepség végén Nagy István agrárminiszter és Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára öt Pro Natura díj, tíz Pro Natura emlékplakett és 21 miniszteri elismerő oklevél mellett átadta a Magyar Táj Díjat is. A díjat a Szőlőhegyi tájrevitalizáció a Zala megyei Pogányváron című pályázattal Zalaszentmárton, Egeraracsa, Esztergályhorváti, Dióskál, Kerecseny községek és Pacsa város önkormányzata érdemelte ki, így ők képviselik Magyarországot az Európa Tanács Táj Díja pályázatán.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Így riogat Pikó András + videó

Így riogat Pikó András + videó

A VIII. kerületi baloldali polgármester valótlanságokat állít az Nemzeti Közszolgálati Egyetem fejlesztésével kapcsolatban - mondta a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté kiemelte: Pikó András a 2019-es kampányát is hazugságokra alapozta, ezt ismételné meg idén is.
Emlékük legyen áldott + videó

Emlékük legyen áldott + videó

A Parlamentben is megemlékeztek a holokauszt magyarországi áldozatairól. 1944-ben ezen a napon, április 16.-án kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. A Mazsihisz elnöke emlékeztetett, a zsidókat ma Izraelben érő véres támadások után ismét magasra csapott az antiszemitizmus lángja a világban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!