2024. 02. 26. Hétfő Géza napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Nagy István: lesz elegendő idénymunkás

Felkészülten várjuk a Covid-19-járvány esetleges újabb hullámát - nyilatkozta a Világgazdaságnak Nagy István agrárminiszter.

  • Nagy István: lesz elegendő idénymunkás

A napilap szerdai számában megjelent cikkben Nagy István a járvány esetleges második hullámának az agrárgazdaság gyakorolt hatásairól elmondta: a gazdálkodók és az agrárirányítás is megtanulta, milyen hatásokat okozhat a járvány, ismerik az emberi reakciókat is. A miniszter szerint a személyforgalom szigorítása az itt dolgozó külföldi idénymunkások esetében már nem okoz gondot, mivel azok, akikre szüksége van az ágazatnak, már itt vannak. "A munkájukat vesztett hazai munkavállalók előtt továbbra is nyitva van a magyar agrárium" - hangsúlyozta Nagy István, aki szerint mégiscsak a hazai a biztonságos munkaerő, és ezt a munkát kínáló gazdálkodók is tudják, ezért szeretnének magyarországi munkaerőt foglalkoztatni.

A személyforgalomban lényegében továbbra is biztosítva van az agárágazatba érkező dolgozók belépése - közölte a lap megkeresésére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Javaslatukra az idénymunkások belépésével kapcsolatban kezdeményezett, májusban alkotott jogszabályba foglalt intézkedéseket egy július 12-i kormányrendelet szerint el kell végezni. Számottevő változás nem várható, ám a szükséges óvintézkedések megtétele továbbra is előírás.

A miniszter elmondta: egyrészt az első hullám gazdasági kárait mérséklik, ezért nyílnak meg szinte hétről hétre a tárcának a gazdaságvédelmi akcióterv részeként kidolgozott, 25 milliárd forintos keretösszegű élelmiszer-gazdasági válságkezelő programhoz kapcsolódó támogatási lehetőségei, amelyek segítségével a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások vissza nem térítendő támogatásokat igényelhetnek. Másrészt elindítottak egy százmilliárd forintos beruházásösztönző csomagot, amelyből 50 milliárd forint az állattartó telepek korszerűsítését, 30 milliárd a kertészetek piaci igényekhez igazodó beruházásait, 20 milliárd pedig az öntözésfejlesztést szolgálja.

"A legjobb védekezés a koronavírus-járvány gazdasági hatásai ellen az előremenekülés, ezért is fektetünk külön hangsúlyt a beruházások támogatására" - mondta Nagy István.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!