2024. 05. 30. Csütörtök Janka, Zsanett napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:45

Belföld

Mutatjuk, mennyien lehettek Magyar Péter tüntetésén

Ahogy arról beszámoltunk, kormányellenes tüntetést szervezett a fővárosba Magyar Péter, aki szerint a Kossuth téren összegyűlt tömeg a bizonyíték, hogy ez nem „egy belpesti médiahekk”, több százezres tömegről beszélt, majd azt mondta, hogy nagyobb a tömeg, mint a 2022-es Békemeneten.

  • Mutatjuk, mennyien lehettek Magyar Péter tüntetésén

A 2022-es Békemeneten – szemben a mostani tüntetéssel – az Alkotmány utca is megtelt még a baloldali Lakmusz szerint is, valamint a fotók alapján a Kossuth tér szélső részein is jóval sűrűbben álltak az emberek.

 444.hu drónfelvétele

A mostani tüntetésről a 444 drónfelvételei árulkodóak, jól látszik rajtuk, hogy közel sem telt meg a tér, a széleken hézagos sorokat és tátongó lyukakat találunk.

Ahhoz, hogy egy körülbelüli számot kapjunk, érdemes összevetni a 444 képeit a MapChecking nevű alkalmazás számításaival. A számítási gyakorlat ilyenkor az, hogy a sűrűn megtöltött területeknél egy négyzetméterre 2,5 embert lehet számítani, míg a szellősebb részeknél 0,5-1,5 fő számítható egy négyzetméterre. 

A MapChecking nevű alkalmazással nagyjából megállapítható, hogy mivel csak a Kossuth tér központi része (körülbelül 9,3 ezer négyzetméter) volt zsúfolt, sűrű (az alkalmazáson ez a crowded kategória), ezért ott a Magyar Péterre nézve legkedvezőbb számítás szerint is 24 ezer ember lehetett. 

A Kossuth tér meglehetősen szellős jobb és bal széle egy nagyjából 20 ezer négyzetméteres terület. Az itt tüntetők számát pontosan nehéz megbecsülni a teljesen eltérő sűrűségi adatok miatt. A Kossuth tér szélein ugyanis vannak olyan részek, ahol konkrétan senki sem áll, tehát 0 embert lehet egy négyzetméterre számítani, ilyen kategória nincs is az alkalmazásban. Vannak olyan foltok, ahol szellősen állnak a tüntetők, így maximum a light kategóriát éri el a sűrűség, amely 0,75 embert jelent egy négyzetméterre. És vannak a sűrűbbnek számító részek is, amelyek a light és a crowded kategória közé sorolhatók, ez 1-1,5 embert jelent egy négyezetméterre. Erre a 20 ezer négyzetméteres területre tehát a reális – light, továbbá light és crowded kategória közötti területekkel is kalkulálva, de nem számolva a képeken látható lyukakkal – számítások szerint 15-20 ezer embert számíthatunk. 

Ez azt jelenti, hogy a Kossuth tér központi részére kalkulált 24 ezer fő kiegészülve a többi résztvevővel (körülbelül 15-20 ezer fő) összesen 39-44 ezer főt jelent.

Ez a nagyságrend körülbelül a 2022-es októberi tanártüntetésen résztvevők számát teszi ki.

A teljes cikket a Mandiner.hu-n olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!