2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Móra Veronika: Politikai pamflet a Kehi-jelentés

Norvégia is könyvvizsgálatot indított támogatásaik felhasználásával kapcsolatban – közölte az ország budapesti nagykövetsége. Az Ökotárs Alapítvány vezetője viszont politikai pamfletnek tartja a róluk szóló elmarasztaló Kehi-jelentést. Móra Veronika azt is kifogásolja, hogy a nyilvánosságra hozatal előtt nem kapták meg a vizsgálati eredményt. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) szerint azonban a jogszabályok értelmében ezt nem kellett megtenniük. Bizonyítékaikat pedig csatolják majd feljelentésükhöz, amelyet a többi között hűtlen kezelés és költségvetési csalás miatt tesznek.

Egy hónappal ezelőtt készült egy közös kép Barack Obamával és Móra Veronikával. Az Ökotárs Alapítvány igazgatója egy nemzetközi csoporttal járt kéthetes tanulmányúton az Egyesült Államokban. Az amerikai elnökkel azonban állítása szerint az alapítvány ügyeiről nem tudott beszélni, mert csak egy kézfogásra és egy rövid bemutatkozásra volt lehetősége. Pedig a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálatát már akkor, a jelentés elkészülése előtt is jogszerűtlennek minősítette. A Kehi a héten állapította meg, hogy a vizsgált 63-ból 61 esetben, körülbelül 220 millió forint értékben történt visszaélés a pályázatok elbírálásánál és a költségek elszámolásánál. Móra Veronika nemcsak a jelentés tartalmát kifogásolja, hanem azt is, hogy ők nem ismerhették meg korábban: „Az ellenőrzési jelentést az ellenőrzött szervezetnek kell először megküldeni észrevételezésre. Erre nem volt módunk, a jelentésről először a sajtóban nyilatkozatokban olvastunk, éppen ezért nem is tudunk érdemben hozzászólni a jelentés megállapításaihoz. Már csak azért sem, mert ez a jelentés egy politikai pamflet abban az értelemben, hogy nagyon súlyos állításokat fogalmaz meg úgy, hogy azokat nem támasztja alá adatokkal tényekkel, konkrét információkkal.”

Móra Veronika ugyanakkor azt elismerte, hogy a Kehi-vizsgálat miatt dokumentumokat menekítenek a norvég követségre. Bővebben>>>


A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a többi között hűtlen kezelés és költségvetési csalás miatt tesz feljelentést az Ökotárs ellen. A Kehi kabinetfőnöke szerint megállapításaikat alá tudják támasztani bizonyítékokkal, ezt azonban a büntetőeljárás miatt nem hozzák nyilvánosságra. Bőcz Sándor hozzátette: a jelentést a működésükre vonatkozó kormányrendelet értelmében nem kellett elküldeniük az Ökotársnak. „A Kehinek a jelentéstervezetét egyeztetés céljából azon ellenőrzött szerv részére kell megküldenie, akinek a javaslatot megfogalmazza. A nyilvánosságra hozott jelentést, ha valaki figyelmesen elolvassa, láthatja, hogy az az Ökotárs Alapítvány részére javaslatot nem tartalmaz. A jelentés az ellenőrzés által feltárt és minden esetben dokumentumokkal alátámasztott megállapításokat összefoglalóan tartalmazza. Amint azt jeleztük, a megállapítások alapján feljelentéseket fogunk tenni, a nyilvánosságra hozott anyag a büntetőeljárás sikere érdekében értelemszerűen nem tartalmazza, hogy konkrétan kiket, milyen cselekmények miatt milyen felelősség terhelhet és azt milyen bizonyítékok támasztják alá” – szögezte le Bőcz Sándor.

Norvégia nagykövetének viszont a magyar külügy elküldte a jelentést. Tove Skarstein válaszközleményében azt írta: továbbítják az oslói külügyminisztériumnak, és egyelőre nem nyilatkoznak. Jelezték azt is, hogy a norvégok is indítottak könyvvizsgálatot a támogatásaik felhasználásával kapcsolatban, amelynek november közepén lesz meg az eredménye.

Munkanélküliségre nem, szerelemparkra igen

Szerelempark létrehozását is támogatta az Ökotárs Alapítvány a Heves megyei Szúcs községben. A település lakói közül a legtöbben fölöslegesnek tartják a pavilonokból álló beruházást, valamint a hozzájuk kapcsolódó külföldi tanulmányutakat. A térségben működik egy másik, munkanélküliséggel foglalkozó alapítvány is – ők azonban hiába pályáztak az Ökotársnál, visszautasította őket a norvég civil alap támogatásait szétosztó alapítvány. A részleteket ma este láthatják a Célpontban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Elhunyt Varga Szilvia

Elhunyt Varga Szilvia

Varga Szilvia 1998-tól a Miniszterelnöki Hivatalban előbb a Kommunikációs Központban dolgozott állami rendezvények rendezvényszervezési vezetőjeként, majd az Országimázs Központ állami rendezvények rendezvényszervezési vezetője és tanácsadója volt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!