2020. május 29.,
péntek, Magdolna napja

Módosító: a bürokratikus kereteket akarják elhárítani

Hír TV

2018. december 4., kedd 23:16, frissítve: szerda 07:56

A kormány támogatja, az ellenzéki pártok és az érdekképviseletek viszont elfogadhatatlannak tartják a Kósa Lajos által benyújtott Munka törvénykönyv-módosítás tervezetét. A javaslatot a kormánypárti többség még idén elfogadhatja, így a szakszervezetek újabb tüntetést szerveznek szombatra a fővárosba.

„Túlóra az évi 400 órás felső határral kizárólag akkor rendelhető el, hogyha ehhez a munkavállalók hozzájárultak” – a Munka törvénykönyvének módosításáról tárgyalt hétfőn a javaslatot benyújtó Kósa Lajos a szakszervezetekkel. Az érdekképviseletek nem nyugtatta meg az egyeztetés: szerintük nem minden esetben igaz, hogy a munkavállalók beleegyezésével lehet csak növelni a túlórakeretet, ráadásul követhetetlennek tartják, hogy 3 éves távlatban történne a túlóranyilvántartás.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, „ha ez a vita tárgya, akkor a sajtóban van egy félreértés. Túlórapénzeket havonta kel fizetni, nem évente, ez van a javaslatban. A munkaidő keretre vonatkozik a 36 hónap, de a túlórákat minden hónapban ki kell fizetni.”

A kormány támogatja a módosítást, derült ki a Kormányzati Tájékoztatási Központ az MTI-hez eljuttatott közleményéből, a kormány szerint ők csak a bürokratikus kereteket akarják elhárítani azok elől, akik többet akarnak keresni a túlórákkal. Az ellenzék szerint viszont elfogadhatatlan a módosítás.

„Különösen az a magatartás elfogadhatatlan, hogy még bosszút is akarnak állni, mert bármilyen módon is került beterjesztésre, annak enyhítése helyett még szigorításával válaszol a kormány. Ez elfogadhatatlan, ez az a szellemiség, amit Orbán Viktor korábbi kijelentései mutattak: az elfogadhatatlan. Eddig nem tetszett? Akkor még tovább visszük a vasutat” – jelentette ki Varju László, a DK országgyűlési képviselője.

Az LMP szerint sem a dolgozók, sem az érdekképviseletek nem támogatják a Kósa Lajos által beterjesztett módosításokat, így azokat haladéktalanul vissza kell vonni.

„Ha a kormányoldal illetve a kormánypárti képviselők – elsősorban ugye Kósa Lajos – egy minimális mértékben is tiszteli a dolgozókat, akkor ezt visszavonja, és egy tisztességes egyeztetést követően hoz egy olyan javaslatot ami egyébként bírja a szakszervezetek támogatását, illetve a dolgozók támogatását” – így Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője.

A törvénymódosítást akár már a jövő héten elfogadhatja a parlament. A szakszervezetek december 8-ra, szombatra szerveznek tiltakozást a javaslat ellen.