2019. augusztus 18.,
vasárnap, Ilona napja

Mire számíthatnak a csalódott rajongók?

Hír TV

2018. október 21., vasárnap 11:52

Egy vihar miatt fújták le a Szerencsi Csokoládéfesztivál szervezői két népszerű előadó koncertjét. A csalódott rajongók kompenzációt kérnek, Panaszkönyv című műsorunk annak járt utána, hogy vis maior esetén jár-e kártérítés.

A műsorban megszólaló egyik érintett este 9-kor ékezett a helyszínre, akkor még azt ígérte neki a pénztáros, hogy minden programot megtartanak. Amint viszont belépett a rendezvényre, érkezett a hír, hogy lefújják a koncerteket.

„Követtük a Facebook-oldalt, kíváncsiak voltunk, hogy van-e valamilyen kommunikáció a résztvevők felé. Óriási felháborodás volt, zúgolódás, érkeztek a kommentek, de a szervezők részéről nem nagyon volt megnyilvánulás. Aztán később posztolták, hogy a pénteki napijegyet vásárlók tartsák meg a karszalagot, mert az érvényes lesz szombatra. De tekintettel arra, hogy én 3 napos bérletet vásároltam, így nem éreztem magaménak az üzenetet” – nyilatkozta Szécsényi Réka.

A napijegy 2200 forint volt, viszont az ominózus estére – amikor a legnevesebb fellépők adtak volna koncertet –, már több mint a dupláját, 4500 forintot kellett fizetni az érdeklődőknek. A szakértő szerint, amikor nem konkrét koncertbelépőről van szó, hanem egy komplexebb eseményről, nem várható a teljes összeg megtérítése, de valamilyen kártérítésre mindenképp igényt lehet tartani.

„Jogos lehet azért mondjuk egy nagyobb arányú kompenzáció, ha nem is feltétlen egy teljes jegyárnak a visszatérítése. A fogyasztó kapott azért számtalan más szolgáltatást a pénzéért. De mondjuk, ha az esti nagykoncert egy vihar miatt elmaradt, ilyen esetben nem várható el szerintem a rendezvény főszervezőjétől egy teljes, 100 százalékos mértékű kompenzáció” – mondta Murányi Márton, az Akció Rendezvényügynökség rendezvény igazgatója.

A Szerencsi Csokoládéfesztivál főszervezője írásban adott válaszában kiemelte, hogy a fesztivál célja alapvetően a csokoládé és a város reklámozása volt, amit zenei programokkal igyekezett feldobni. Tehát nem elsősorban egy könnyűzenei fesztivált szerveztek, ezért sem tudtak mit kezdeni azoknak a kártérítési igényével, akik az elmaradt koncertek miatt tettek panaszt. A szervező ugyanakkor jelezte, hogy a szóban forgó együtteseknek jövő nyáron lesz majd olyan fellépése, amelyre érvényes lesz az idén elmaradt koncertek belépője is.

Azt nem tudni, hogy az érintetteket hogyan értesítik majd a koncertről, illetve az utazásukhoz kapnak-e majd hozzájárulást.