2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Állami áruház

Következik:

Poltikai hobbista 21:10

Belföld

Miniszteri biztos felügyelheti a végrehajtói kamarát

Miniszteri biztos kerülhet a végrehajtói kamarához, ha a parlament elfogadja az Igazságügyi Minisztérium javaslatát. Egy hete Célpont című műsorunk is foglalkozott a végrehajtók eljárásaival. Volt olyan ügy, ahol az eredeti bankhitel dupláját követelték vissza az egyik vállalkozótól.

„A harminc milliót meghagyta, hozzátett 10 millió forintot” – Így számolt a végrehajtó a Kobza család esetében. A család vállalkozása 30 milliót hitelt vett fel a banktól, amely mellé 50 millió forint kamatmentes kölcsönt is nyertek az államtól. A végrehajtó összekeverte a két kölcsönt, és most 160 millió forintot követel rajtuk. „Így ma már G**i 160 millió forint tartozást tart nyilván, holott a tőketartozásunk 30 millió forint volt, de különböző törlesztésekkel már legalább 25 milliót kifizettünk belőle” – mondta a Hír TV-nek Kobza István gazdálkodó.

De nem csak a végrehajtásnál voltak számtani problémák. Célpont című műsorunknak a kamara elnöke elismerte: a 20 éves fennállásuk alkalmával kongresszust szerveztek egy wellness szállodába: 70 ezer forintot fizettek fejenként, de amiért mentek, a közgyűlés rész elmaradt. „A kollégáink igen nehéz munkát végeznek, lehet tőlük sajnálni akár a wellnesst, akár a pénzt, bármit, viszont nem tudom, hogy ki cserélne velük a jelenlegi helyzetben” – fogalmazott Császti Ferenc, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnöke.

„Lehet hatékony és jól működő a végrehajtás. Úgy ítéljük meg, hogy most nem az, de nem a rendszerrel van a baj, hanem a működtetésével” – mondja Patyi Gergely, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára.

Egy héttel azután, hogy a Célpont bemutatta a végrehajtói gyakorlatot, az Igazságügyi Minisztérium bejelentette, miniszteri biztost helyeznének a kamarához. A törvényjavaslat szerint a feladatai közé tartozik majd a panaszügyek kivizsgálása, a jogszabályok betartása és az ellenőrzés is. „Ezeknek a feladatoknak a hatékony, megfelelő és jogszerű ellátására teszünk kísérletet azáltal, hogy ideiglenesen ezeket a jogköröket elvonjuk vagy részben korlátozzuk a végrehajtói kamara, de ez közvetlenül a végrehajtók tevékenységét most nem érinti, illetve csak annyiban, hogy a jogszerű működésre szeretnénk minél előbb rábírni őket” – nyilatkozta Patyi Gergely.

A miniszteri biztos 2015 végén javaslatokat tesz majd a végrehajtói törvény módosítására.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!