2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Belföld

Mindent megtesznek a fiatalok itthon tartásáért

Tanulmányi ösztöndíjakkal, gyakornoki lehetőségek megteremtésével és önálló lakáshoz jutással igyekeznek a fiatalokat itthon tartani az észak-dunántúli önkormányzatok. Az elhelyezkedési nehézségek és az alacsony pályakezdői fizetések miatt sok, a tanulmányait befejező diák dönt úgy, hogy Ausztria és Németország felé veszi az irányt. Az elvándorlást erősíti a tavaly május óta megnyílt munkaerőpiac, és a versenyképes szakmával rendelkezők határon túli, háromszoros, négyszeres fizetése.

Egy Nickelsdorfnál tankoló móri férfi azt meséli a Hír TV-nek, hogy 15 éve él itthon minimálbérből, nem akarja, hogy a fia is erre a sorsra jusson. Ezért viszi ki Németországba. „Még ha segédmunkából él odakinn, akkor is többet keres, mint idehaza, Magyarországon” – mondja.

A tatabányai Zsebő Zoltán viszont nem szeretne külföldre menni. Az ötödéves gépésztechnikus Komárom-Esztergom megyében akar élni, és eltartani a családját. Még a tanulmányai mellett is dolgozik. „Iskola mellett dolgozom 3 éve, és általában mindent állok, ezzel segítem a szüleimet, fizetem magamnak a bérletet, a könyveket, és egyéb kiadásokat is” – meséli.

Tatabánya Hazavár elnevezéssel a helyi önkormányzat programot indított a fiatalok városban maradásának érdekében. A kezdeményezés a tanulmányi ösztöndíj és a gyakornoki lehetőségek mellett lakásokat is biztosít. „Vannak olyan lépések, amelyek nem igényelnek külön forrást, ilyen például a bérlakásprogram elindítása. A városnak több mint 2000 bérlakása van, ebből egy döntéssel éves szinten 20-30-at, vagy akár 100-at is fiatalok számára biztosítunk. Ez nem jelent új beruházást, hanem azt, hogy a kiírt pályázatoknál a fiatalokat kell előnyben részesíteni” – fogalmaz a Hír TV-nek Schmidt Csaba polgármester (Fidesz–KDNP).

Győrben az önkormányzat 2008 óta segíti ösztöndíjjal a hiányszakmákra jelentkező fiatalokat, akik számára komoly perspektívát jelentenek a kormány által is támogatott járműipari beruházások. „Ez évenként a városnak körülbelül 280-300 millió forintjába kerül, és úgy látjuk, hogy az elmúlt két évben, tavaly és tavalyelőtt lényegesen megnövekedett a hiányszakmák iránti igény. Érthető, hiszen egy jól tanuló szakmunkástanuló akár nettó 50-60 ezer forintot is megkaphat ösztöndíjként, és ez a pénz még akár a család fenntartásához is nagy segítséget jelenthet” – mondja Somogyi Tivadar alpolgármester (Fidesz–KDNP).

Mindkét városban fontosnak tartják, hogy a hiányszakmákra jelentkező fiatalok már a képzés ideje alatt megismerkedjenek leendő munkahelyükkel, így ne gondolkodjanak külföldi munkavállaláson.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

Magyar Péter háborúpárti. Háborúpárti külföldi támogatói vannak, és háborúpárti partnereket keres külföldön. Magyar Péter ezért a legdurvább háborús retorikát képviselő Európai Néppárthoz akar csatlakozni - közölte Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője a kormánypárt közösségi oldalára feltöltött videóban. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!