2023. 10. 01. Vasárnap Malvin napja
Jelenleg a TV-ben:

Szikla - lángok ölelésében

Következik:

Radar 00:05

Belföld

Milliós befizetések után több százezer mínusz hozam + Videó

Március végére dőlhet el, hány magánnyugdíjpénztár marad meg. A kasszák idén már csak tagjaik adományából tudnák finanszírozni működésüket. A tavalyi átlépési hullám után megmaradt százezres tagságuk hó végéig dönthet arról: visszatér-e az állami nyugdíjrendszerbe.

A Bruttónak név nélkül nyilatkozó férfi átlag feletti jövedelme miatt tavaly még kitartott magánkasszája mellett, most viszont az állami rendszer mellett döntött.

– Úgy látom, hogy a mostani helyzetben a nyugdíjpénztárak helyzete elég siralmas. Azt hallottam több felől, hogy többen vannak, akik épp csődbe menni készülnek, vagy egyáltalán a nyugdíjpénztári ágazatukat visszamondják, és csak azt önkéntest tartják meg, vagy azt sem – mondta a Hír TV-nek a férfi.

Tavaly a tagok számának csökkenése miatt 18 pénztárból tíz maradt talpon. 2012-től pedig finanszírozhatatlanná vált a rendszer működése. Egy tavalyi törvénymódosítás miatt a kasszák idén már nem kapják meg a tagjaik munkabéréből levont tagdíjat. Vagyis csak az önkéntes befizetésekben illetve adományokban bízhatnak.

– Havonta túlságosan nagy befizetést kellene megkövetelni ahhoz, hogy a működést fenn tudják tartani. Ezért is van egy olyan megoldás, hogy a tagok megegyezhetnek a pénztárukkal arról, hogy önkényesen vagy önkéntesen adományt adnak, mondjuk éves szinten körülbelül 3000–5000 forintot, és ezzel egy nagyobb, több tízezer fős pénztárat fent lehet tartani – mondta a Portfolio.hu elemzője, Szabics András Zsolt.

Van olyan cég, amely már döntött – az Erste nemrég jelentette be magánnyugdíjpénztára megszüntetését –, csak az önkéntes nyugdíjkasszát tartja meg. A tagok vagyona azonban a felügyelet szerint ilyenkor is biztonságban van.

– A tagok előtt két lehetőség áll: vagy élnek ezzel a mostani visszalépési lehetőséggel az állami társadalombiztosítási rendszerbe, vagy ha továbbra is fenn kívánják tartani a magán-nyugdíjpénztári tagságukat, akkor átléphetnek – jelentette ki a PSZÁF szóvivője, Binder István.

Az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők május végén tudhatják meg pontosan, van-e, és mennyi reálhozamuk. A Hír Televízió interjúalanya is egyelőre csak annyit tud: többmilliós megtakarítása tavaly csökkent, 2011-es hozama pedig mínusz 220 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!