2019. augusztus 21.,
szerda, Sámuel, Hajna napja

Mielőtt kocsiba ül, mindenképpen tájékozódjon

Hír TV

2019. január 9., szerda 13:36

Kedd óta szinte folyamatosan havazik, több mint 5 centis friss hó hullott sok helyen az utakra. A közlekedés az egész országban lelassult, a szakemberek szerint téli gumi nélkül életveszélyes elindulni. A közútkezelő jelenleg is több száz munkagéppel folyamatos rotációban dolgozik az utakon, egy-egy munkagépre 40-50 kilométeres útszakasz jut – mondta el a Hír TV-nek Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

„A következő órákban az előrejelzések alapján még várható valamilyen mértékű friss havazás az ország nagy részén, illetve lehetnek olyan területek is, ahol a 0 fok közeli hőmérsékleteben a csapadék havazásból, havas esőből ónos esőre vált át. Itt mindenképpen arra hívnám fel a közlekedők figyelmet, hogy ónos eső idején a síkosságmentesítési munkáink jóval nagyobb feladatot rónak ránk, ugyanis az ónos eső gyorsan és könnyen le tud mosni a burkolatról a kijuttatott síkosságmentesítő anyagokat, ezért mindenképp arra kérjük a közlekedőket, hogy még utazás előtt tájékozódjanak az aktuális úthelyzetről” – fogalmazott Pécsi Norbert Sándor.

35 esetben riasztották a tűzoltókat a hó miatt – mondta a Hír TV-nek a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Jellemzően a fővárosban, illetve Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, és Fejér megyében kellett beavatkozniuk. Dóka Imre hozzátette: elzárt, vagy megközelíthetetlen településről nem érkezett jelentés.

„23 alkalommal árokba csúszott, míg 10 alkalommal elakadt járművekkel mentésénél dolgoztak a tűzoltók, két esetben pedig leszakadt faág vagy kidőlt fa akadályozta a forgalmat, ennek megszüntetésénél kellett, hogy dolgozzanak. Mindenképpen arra kérjük az útnak indulókat, hogy tájékozódjanak a meteorológiai szolgálat illetve az Útinform jelentéséről, és csak megfelelő műszaki állapotban levő autóval induljanak útnak” – húzta alá a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője