A Hír TV-nek decemberben panaszkodtak az ebédre az egyik kispesti iskolában. Budapest XIX. kerületében közbeszerzésen kiválasztott magáncég végzi a közétkeztetést. A polgármester ma már személyesen ellenőrzi az ebéd minőségét, de hivatalból is vizsgálódik. „Amennyiben ezt a minőséget, mennyiséget nem kapja meg a kispesti önkormányzat, teljesen mindegy, hogy döntött a közgyűlés fideszes többsége, én ezt a szerződést fel fogom bontani” – szögezte le Gajda Péter, Kispest MSZP-s polgármester.
A fővárosi kormánymegbízott sem engedi a rossz minőségű menzai kosztot. A hivatal mintaprogramot indít. „A cél az, megnézzük, hogy hol mit vásárolnak, milyen étlapot állítanak össze azok, akik a közétkeztetést biztosítják, és hogyan változtatják ezt az étlapot.” – mondta Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott.
A mintaprogram szakmai vezetője szerint sok szolgáltató főz egészségtelenül. Az adagok kisebbek az előírtnál, mert az ebédpénz egy részét másra költik. „Ezt nyomon tudjuk követni az étlap, a feltálalt étel és természetesen egy laborháttérrel vizsgált eredmény alapján” – szögezte le Prohászka Béla szakmai vezető.
A közétkeztetésre szánt állami támogatás idén 50 százalékkal nőtt. A szolgáltatóknak ezért egészséges, magyar alapanyagokat kell használniuk, hogy az ételek vitamin- és ásványianyag-tartalma megfelelő legyen.