2020. február 25.,
kedd, Mátyás napja

Mi Hazánk: Elfogadhatatlan a gyöngyöspatai kártérítés

Hír TV

2020. január 16., csütörtök 11:58

Nem tudja kifizetni Gyöngyöspata önkormányzata a több mint 82 milliós szegregációs kártérítést a, 60 cigány származású diák családjának. Erről a térség kormánypárti országgyűlési képviselője beszélt. Horváth László elmondta: a városnak nincsen ennyi pénze. Egy romaügyi szakértő szerint pedig a százmilliós kártérítés nem fogja megoldani a településen élők gondjait.

A százmillió forint nem jelent valódi rehabilitációt a gyöngyöspatai romák számára. Erről Forgács István romaügyi szakértő beszélt Magyarország Élőben című műsorunkban. A szakember szerint, ha ezt az összeget nem a fiatalok felzárkóztatására fordítják, akkor mindössze rövid pénzügyi segítség lesz, de hosszú távon nem jelent megoldást a térségben élő cigányok számára.

Az Informátor stábja nemrég a településen forgatott. Találkoztak olyan családdal, amelyik gondolatban már elköltötte a kártérítést.

A Mi hazánk Mozgalom az egyetlen olyan politikai erő Magyarországon, amelyik nyíltan vállalja a szegregáció szükségességét.

Ezt a Mi Hazánk Mozgalom elnöke mondta híradónknak. Toroczkai László szerint elkülönítve kell tanítani azokat a gyerekeket, akik akadályozzák az oktatást. A politikus álláspontja a megítélt kártérítéssel kapcsolatban is egyértelmű.

Közben kiderült, az önkormányzat nem tudja kifizetni a több mint 82 milliós szegregációs kártérítést. A térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta: a fizetési határidő január 17-e, de a településnek nincsen ennyi pénze. Horváth László hangsúlyozta: ha rendelkezésükre is állna a pénz, a kifizetés csődbe juttatná a várost, amely így az alapvető feladatait sem tudná ellátni.

Horváth László hozzátette: a kifizetéshez le kellene állítani a folyamatban lévő beruházásokat, és a már elnyert pályázati céltámogatásokat is vissza kellene fizetnie Gyöngyöspatának.

Eközben az Informátor Gyöngyöspatával foglalkozó videóját letiltotta a Facebook. Oknyomozó műsorunk felvétele már több mint félmillió emberhez jutott el a közösségi oldalon, amikor az alapelvekre hivatkozva letiltották. Nem ez az első alkalom, hogy a Facebook cenzúrát alkalmaz. Az önkormányzati választás kampányában menetrendszerűen tiltották le olyan tartalmakat, amelyek a műsor közzétett a közösségi oldalon.

Hír TV