2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Belföld

Megkezdte munkáját a kispesti korrupciógyanús ügyeket vizsgáló tényfeltáró bizottság

Megkezdte munkáját szerdán, a munkaterv elfogadásával a kispesti korrupciógyanús ügyeket vizsgáló tényfeltáró önkormányzati bizottság.

  • Megkezdte munkáját a kispesti korrupciógyanús ügyeket vizsgáló tényfeltáró bizottság

Ferenczi István, az LMP helyi képviselője, a vizsgálóbizottság elnöke a XIX. kerületi önkormányzat épületében megtartott ülés szünetében újságíróknak elmondta, hogy a grémium minden olyan ügyet vizsgál, amely az önkormányzati választási kampányban vagy az után látott napvilágot.

A bizottság vizsgálja a Lackner-hangfelvételek alapján az önkormányzat és annak cégei körüli "potenciális ügyeket", továbbá a sajtóban megjelent további információkat - közölte.

Lackner Csaba (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd) önkormányzati képviselőről a helyhatósági választások előtt került elő egy olyan videofelvétel, amelyen a szocialista politikus egy zacskó fehér port lóbál a kezében. Egy hangfelvételen pedig azt hangoztatja, hogy hülye az, aki az önkormányzati politikában nem tud megkeresni évi 100 millió forintot. Vélhetően szintén ő beszél kispesti korrupciós ügyekről, gazdasági visszaélésekről és pénzek visszaosztásáról.

Lackner Csabát a választások után kizárták az MSZP-ből, képviselői mandátumát viszont nem adta vissza.

Ferenczi István kifejtette: számtalan esetről lehet szó, mivel a felvételeken elhangzanak "jobban vagy rosszabbul beazonosítható ügyek és ügytípusok". Ezek között ingatlaneladási és -bérbeadási ügyeket, építőipari beruházásokat és sportügyeket említett, konkrétumok nélkül.

Azt, hogy ezek közül melyekre fókuszálnak, és milyen eredményeket kívánnak elérni, a testület következő ülésén, március 10-én döntik el - mondta az LMP-s politikus.

Ismertetése szerint a nyolctagú bizottság hosszas ügyrendi vitát folytatott arról, hogy a grémium nyilvánosan vagy zártan működik, majd a tagok abban egyeztek meg, hogy az egyes napirendi pontokat lehet nyitottan vagy zártan tárgyalni.

A munkaterv elfogadása után a bizottság tagjainak átadtak egy "információs alapcsomagot", amely a Magyar Nemzet októberben indult cikksorozatában közzétett hangfelvételek leiratait és további csaknem 170 cikket, médiamegjelenést tartalmaz. Ha arra jutnak, hogy korrupciós bűncselekmény történhetett, akkor feljelentést tesznek és személycserékre tehetnek javaslatot - mondta Ferenczi István. Közölte: március végén tartják az első olyan ülést, amelyen az "érintetteket" tervezik meghallgatni. A meghívottaknak írásban elküldött kérdéseket és "korrekt keresztkérdéseket" is feltesznek.

A szerdai ülésen nem vett részt sem Lackner Csaba, sem a kerület szocialista polgármestere, Gajda Péter. Ferenczi István ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy őket nem is hívták meg.

A testületben az LMP-s elnök mellett két Fidesz-KDNP-s képviselő, továbbá az MSZP, a DK, a Momentum és a Párbeszéd egy-egy képviselője, valamint külső tagként az önkormányzat jogi képviselője kapott helyet.

A kispesti önkormányzat januárban rendkívüli ülésen döntött a tényfeltáró bizottság felállításáról, a testület három hónapig vizsgálódhat.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Tragédia történt Ágasegyháza közelében + videó

Tragédia történt Ágasegyháza közelében + videó

Halálos baleset történt szombaton az 5301-es úton Ágasegyháza közelében - közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság az MTI érdeklődésére. A baon.hu úgy tudja, egy fiatal sofőr volt az áldozat.
Megvan Csire Zsuzsi temetésének időpontja

Megvan Csire Zsuzsi temetésének időpontja

A múlt hétfőn elhunyt Csire Zsuzsi, a szívbeteg debreceni lány. A tragédiát követően, pénteken az édesanyja a közösségi oldalán tette közzé, hogy mikor lesz a fiatal lány végső búcsúztatása - írja a haon.hu.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor: Június 9-én európai választás, nyerjük meg ezt is! + videó

Orbán Viktor: Június 9-én európai választás, nyerjük meg ezt is! + videó

Húsz éve minden európai választást megnyertünk. Mi vagyunk Magyarország és Európa legsikeresebb politikai közössége. Nem tűzhetünk ki kisebb célt, azt javaslom, nyerjük meg ezt is – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök abban a videóban, amelyet a közösségi oldalára töltött fel, és amely egy részlet a kormánypártok pénteki európai parlamenti kampánynyitóján elhangzott beszédből.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!