2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Megfulladhattak a halak egy pilisvörösvári tóban

Csaknem tíz tonnányi hal pusztult el vasárnapról hétfőre a pilisvörösvári halastóban. Az okát egyelőre vizsgálják az élelmiszerbiztonsági hivatal szakemberei, de az biztos, hogy a tóban nagyon alacsony volt az oxigénszint, azaz a halak megfulladhattak. A Magyar Országos Horgász Szövetség elnökhelyettese viszont a vírusos megbetegedést sem zárja ki. Az elsődleges vizsgálat eredménye a hétvégére várható.

  • Megfulladhattak a halak egy pilisvörösvári tóban

Ez jó nagy lesz! - 50-60 kilós ponty, busa, süllő tetemeket szedtek ki önkéntesek a pilisvörösvári négy hektáros halastóból ezen az amatőr felvételen. A halak vasárnapról hétfőre pusztultak el tömegével.

Az önkéntesek még csütörtökön is keresték a tetemeket. Eddig összesen másfél konténernyit, csaknem 10 tonna elhullott halat hoztak a partra. Értéke meghaladja a 25 millió forint, de a tényleges kár ennél jóval több lehet.

Hogy mi van a tófenéken, nem tudjuk. Úgy adódik majd, ha feljönnek a víz tetejére és szedjük össze, akkor látni, hogy mekkora a kár. És ez még napokig is eltarthat, mert, amíg át nem ivódik a halnak a teste, addig nem jön föl - mondta Izsák Márton, a Pilisvörösvári Horgász Egyesület elnöke.

A katasztrófavédelem és az élelmiszerbiztonsági szakemberek már hétfőn elkezdték a vizsgálatot. Vettek mintát a vízből, az elhullott tetemekből és az tófenékből is. Az elsődleges adatok szerint nem vegyi szennyezés történt.

A vizet szellőzteti ez a berendezés, így juttat oxigént a tóba. A NÉBIH szakemberei szerint ugyanis alacsony volt az oxigénszint, azaz a halak megfulladhattak.

Több helyen volt egy méter vastag is az iszapréteg. Tehát ebben felhalmozódhattak akár olyan gázok is, hogyha ezt esetleg egy olyan hatás érte, például egy hidegfront, esővel jött hideg víz, felfordult a víz, tehát okozhatnak ilyen változások is, amik megváltoztathatják az adott pillanatnyi állapotot a vízben, ami odáig is vezethet, hogy halpusztulás, oxigénhiányos állapot is előállhat - mondta a Nébih földművelési igazgatója, Zsigmond Richárd.

A Magyar Országos Horgász Szövetség elnöke szerint a szélsőséges időjárási viszonyok miatt egyre gyakrabban tapasztalható halpusztulás Magyarországon, de nem zárható ki egy vírusos megbetegedés sem.

Itt, ugye virológiai és egyéb halegészségügyi vizsgálatokat fognak elvégezni az illetékes hatóságok, illetve állami szervezetek. Bízzunk benne, hogy kiderül az ok. Ha kiderül az elsődleges ok, akkor ugyanúgy, mint egy emberi betegségnél, akkor megnézzük, hogy hogyan kerülhetett be ez a kórokozó.Esetleg az élelmiszerlánc oldaláról megnézve, a bekerült hallal, vagy esetleg más jelenség okozta és akkor lehet kezelni a tüneteket - mondta el Dérer István.

Az elsődleges vizsgálatok eredménye a hétvégére várható.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Holttestet találtak a Pest vármegyei Aszódon + videó

Holttestet találtak a Pest vármegyei Aszódon + videó

A hölgy az autóban egyre rosszabbul volt és úgy döntöttek, hogy őt Aszódon - éppen arra tartottak - kirakják őt egy társasház mellett. Az idősebb H. Bélának a gyanúsítására, illetve feleségének a gyanúsítására is sor került.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!