2021. augusztus 3.,
kedd, Hermina napja

Megemlékezés a nemzeti gyásznapon

Hír TV

2019. október 6., vasárnap 16:00

Országszerte és a határon túli településeken is megemlékezéseket tartanak ma az aradi vértanúk kivégzésének 170. évfordulója alkalmából. A központi rendezvények reggel a budapesti Kossuth téren kezdődtek, majd a Fiumei sírkertben folytatódtak, ahol a köztársasági elnök Batthyány Lajos életművét, hűségét és bátorságát méltatta.

Ünnepélyesen felvonták, majd félárbocra engedték Magyarország lobogóját az aradi vértanúk kivégzésének 170. évfordulóján, a budapesti Kossuth téren.

A központi ünnepség a Fiumei Sírkertben, a Batthyány Lajos mauzóleumnál folytatódott. Budapest főpolgármestere kiemelte: a nemzeti öntudat újraépítése, megerősítése és megóvása minden idők egyik nagy feladata.

"az emlékezés feladata, hogy a jelen kapcsolatot tartson a múlttal, hogy megszilárduljon az emlékezet, az elmúlt századok eseményei, tanulságai beépüljenek a közösség történeti tudatába, és meghatározzák cselekedeteit, a nemzetek akkor bomlanak föl, ha a hazafiság érzése, ereje nem védi meg többé a nagy megpróbáltatások idején"

- mondta Tarlós István, főpolgármester.

Az a feladatunk, hogy Batthyány Lajos életművét, hűségét és bátorságát közös örökségünk részeként megőrizzük - hangsúlyozta a köztársasági elnök. Áder János kiemelte: Batthyány élete és halála minden nap figyelmeztet minket, hogy mekkora érték a szabadságunk és a függetlenségünk.

"Figyelmeztessen, hogy voltak sokan, eleink között sokan voltak, akik tétovázás nélkül az életüket adták értünk. 170 év telt el a gyilkos sortűz óta. Az első magyar miniszterelnök emléke előtt tisztelegve, Batthyány Lajos legjobb barátját, Teleki Lászlót idézve mondjuk: emléke élni fog, az utolsó magyar, legutolsó lélegzetvételéig."

- jegyezte meg Áder János, köztársasági elnök.

Az ünnepség végén koszorúzással és néma főhajtással tisztelegtek a vértanúhalált halt egykori miniszterelnök és mártírtársai, valamint a forradalom és szabadságharc hősi halált halt áldozatai előtt.

Hír TV