2022. 05. 20. Péntek Bernát, Felícia napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

CPAC Hungary 2022 - Konzervatív Politikai Akció Konferencia 16:50

Belföld

Megemlékezés a nemzeti gyásznapon

Országszerte és a határon túli településeken is megemlékezéseket tartanak ma az aradi vértanúk kivégzésének 170. évfordulója alkalmából. A központi rendezvények reggel a budapesti Kossuth téren kezdődtek, majd a Fiumei sírkertben folytatódtak, ahol a köztársasági elnök Batthyány Lajos életművét, hűségét és bátorságát méltatta.

Ünnepélyesen felvonták, majd félárbocra engedték Magyarország lobogóját az aradi vértanúk kivégzésének 170. évfordulóján, a budapesti Kossuth téren.

A központi ünnepség a Fiumei Sírkertben, a Batthyány Lajos mauzóleumnál folytatódott. Budapest főpolgármestere kiemelte: a nemzeti öntudat újraépítése, megerősítése és megóvása minden idők egyik nagy feladata.

"az emlékezés feladata, hogy a jelen kapcsolatot tartson a múlttal, hogy megszilárduljon az emlékezet, az elmúlt századok eseményei, tanulságai beépüljenek a közösség történeti tudatába, és meghatározzák cselekedeteit, a nemzetek akkor bomlanak föl, ha a hazafiság érzése, ereje nem védi meg többé a nagy megpróbáltatások idején"

- mondta Tarlós István, főpolgármester.

Az a feladatunk, hogy Batthyány Lajos életművét, hűségét és bátorságát közös örökségünk részeként megőrizzük - hangsúlyozta a köztársasági elnök. Áder János kiemelte: Batthyány élete és halála minden nap figyelmeztet minket, hogy mekkora érték a szabadságunk és a függetlenségünk.

"Figyelmeztessen, hogy voltak sokan, eleink között sokan voltak, akik tétovázás nélkül az életüket adták értünk. 170 év telt el a gyilkos sortűz óta. Az első magyar miniszterelnök emléke előtt tisztelegve, Batthyány Lajos legjobb barátját, Teleki Lászlót idézve mondjuk: emléke élni fog, az utolsó magyar, legutolsó lélegzetvételéig."

- jegyezte meg Áder János, köztársasági elnök.

Az ünnepség végén koszorúzással és néma főhajtással tisztelegtek a vértanúhalált halt egykori miniszterelnök és mártírtársai, valamint a forradalom és szabadságharc hősi halált halt áldozatai előtt.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!