2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Vezércikk 04:00

Belföld

Megemlékezés a nemzeti gyásznapon

Országszerte és a határon túli településeken is megemlékezéseket tartanak ma az aradi vértanúk kivégzésének 170. évfordulója alkalmából. A központi rendezvények reggel a budapesti Kossuth téren kezdődtek, majd a Fiumei sírkertben folytatódtak, ahol a köztársasági elnök Batthyány Lajos életművét, hűségét és bátorságát méltatta.

  • Megemlékezés a nemzeti gyásznapon

Ünnepélyesen felvonták, majd félárbocra engedték Magyarország lobogóját az aradi vértanúk kivégzésének 170. évfordulóján, a budapesti Kossuth téren.

A központi ünnepség a Fiumei Sírkertben, a Batthyány Lajos mauzóleumnál folytatódott. Budapest főpolgármestere kiemelte: a nemzeti öntudat újraépítése, megerősítése és megóvása minden idők egyik nagy feladata.

"az emlékezés feladata, hogy a jelen kapcsolatot tartson a múlttal, hogy megszilárduljon az emlékezet, az elmúlt századok eseményei, tanulságai beépüljenek a közösség történeti tudatába, és meghatározzák cselekedeteit, a nemzetek akkor bomlanak föl, ha a hazafiság érzése, ereje nem védi meg többé a nagy megpróbáltatások idején"

- mondta Tarlós István, főpolgármester.

Az a feladatunk, hogy Batthyány Lajos életművét, hűségét és bátorságát közös örökségünk részeként megőrizzük - hangsúlyozta a köztársasági elnök. Áder János kiemelte: Batthyány élete és halála minden nap figyelmeztet minket, hogy mekkora érték a szabadságunk és a függetlenségünk.

"Figyelmeztessen, hogy voltak sokan, eleink között sokan voltak, akik tétovázás nélkül az életüket adták értünk. 170 év telt el a gyilkos sortűz óta. Az első magyar miniszterelnök emléke előtt tisztelegve, Batthyány Lajos legjobb barátját, Teleki Lászlót idézve mondjuk: emléke élni fog, az utolsó magyar, legutolsó lélegzetvételéig."

- jegyezte meg Áder János, köztársasági elnök.

Az ünnepség végén koszorúzással és néma főhajtással tisztelegtek a vértanúhalált halt egykori miniszterelnök és mártírtársai, valamint a forradalom és szabadságharc hősi halált halt áldozatai előtt.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!