2019. augusztus 23.,
péntek, Bence napja

Minden településen állítanának polgárőrséget

2014. augusztus 9., szombat 17:22, frissítve: szombat 18:50

Minden városba és faluba állítana polgárőröket a közbiztonság javítása érdekében a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége – az erről szóló megállapodást a Heves megyei polgárőrnapon írták alá az országos polgárőrszervezettel. Magyarországon jelenleg a települések kétharmadán működik polgárőr egyesület, körülbelül 50 ezer taggal. A szervezetek működését az előző ciklusban szigorította a parlament, így csak akkor járőrözhetnek, ha együttműködési megállapodást kötöttek az illetékes rendőrséggel. Büntetett előéletű tagja pedig nem lehet a szervezeteknek.

Másodpercek alatt tesz harcképtelenné egy fegyveres bűnözőt a rendőrkutya. A bemutatót több száz polgárőr tekintette meg a Heves megyei polgárőrnapon, ahol a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége együttműködési megállapodást írt alá az Országos Polgárőrszövetséggel.

„Gyakorló polgármesterként bizton állíthatom, hogy a polgárőrség kiegészítő tevékenysége nélkül nem lenne rend kis hazánkban” – mondta Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke.

A Heves megyei polgárőrnapot Abasáron tartották. A község polgármestere szerint a polgárőröknek is köszönhető, hogy a településen csökkent a bűnözés. „Az elmúlt évben egyetlen egy lopást nem koordináltak, tehát egyetlenegy lopás sem történt. Ez a hatékonyságot jelenti, hogy míg a megelőző években mindig volt 15-20 lopás, a tavalyi évben egyáltalán nem” – mondta Mezner Ernő, az Abasári Polgárőr Egyesület elnöke.

A polgárőrség működését az előző ciklusban szigorította a parlament. Polgárőrök ma már csak akkor járőrözhetnek, ha együttműködési megállapodást kötöttek az illetékes rendőrséggel, büntetett előéletű személyt nem vehetnek fel maguk közé. Magyarországon a települések kétharmadán működik polgárőr egyesület, körülbelül 50 ezer taggal. „Évente 9 millió szolgálati órát teljesítenek, és több százezer jelzést adnak a hatóságoknak és több tízezer jogsértőt fognak el a közterületi szolgálat során” – számolt be Túrós András, az Országos Polgárőrszövetség elnöke.

A kormány a közelmúltban döntött arról, hogy az egész országra kiterjeszti az Északkelet-Magyarországon bevált közbiztonsági mintaprogramot. „Magyarország rendőrsége nem rendelkezik olyan kapacitásokkal, hogy minden településen, minden órában rendőrök legyenek, ezért azt gondolom, hogy a polgárőrség csatlakozása nagyban segíti ezt a vállalásunkat, amelynek a lényege az, hogy egy település ne maradjon felügyelet nélkül és ellenőrzés nélkül a nap 24 órájába” – fogalmazott Halmosi Zsolt országos rendőrfőkapitány-helyettes.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége és az Országos Polgárőrszövetség célja, hogy minden városban és faluban legyen polgárőr egyesület.

Forrás: Hír TV