2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Megállapította a fővárosi kompenzációs listás eredményt az FVB

Megállapította a fővárosi kompenzációs listás eredményt pénteki ülésén a Fővárosi Választási Bizottság (FVB); ha a döntés jogerőre emelkedik, megtarthatja alakuló ülését a Fővárosi Közgyűlés.

  • Megállapította a fővárosi kompenzációs listás eredményt az FVB

A Fővárosi Közgyűlésnek 33 tagja van: a főpolgármester, a 23 kerület polgármestere és 9 képviselő kompenzációs listáról. A listás mandátumokat a vesztes polgármesterjelöltekre leadott szavazatok arányában osztják szét.

A Fővárosi Választási Bizottság azután tudta pénteki ülésén megállapítani a kompenzációs listás eredményt, hogy csütörtökön valamennyi kerületben jogerőre emelkedett a polgármester-választás eredménye.

Az FVB ezek után összegezte az egyes jelölőszervezetekre leadott polgármesteri töredékszavazatokat és ezek alapján arányosan osztotta szét a kilenc mandátumot. A kompenzációs listáról 6 mandátumot szerzett a Fidesz-KDNP, 3-at pedig a Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP.

A kompenzációs listáról a jelöltek a bejelentés sorrendjében kapnak mandátumot, a főpolgármesternek vagy polgármesternek választott jelölteket a kompenzációs listáról törölni kell, helyükre a sorrendben utánuk következő jelölt lép, és a kerületi kompenzációs listán mandátumot szerzett képviselőket is törölni kell a fővárosi kompenzációs listáról.

Az FVB határozata szerint ezek alapján a Fidesz-KDNP listájáról fővárosi kompenzációs mandátumot szerzett Tarlós István, Bagdy Gábor, Láng Zsolt, Hassay Zsófia, Wintermantel Zsolt és Nagy Gábor Tamás, a Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP listájáról pedig Tüttő Kata, Gy. Németh Erzsébet és Havasi Gábor.

Az FVB fővárosi listás eredményt megállapító, egyhangúlag hozott határozata ellen hétfő 16 óráig lehet jogorvoslati kérelmet benyújtani. Ha nem érkezik ilyen, akkor a Fővárosi Közgyűlés már a jövő héten megtarthatja alakuló ülését.

A 33 tagú Fővárosi Közgyűlésbe - a főpolgármestert, a polgármestereket, valamint a kompenzációs listás képviselőket is beleszámítva - a Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP 18, a Fidesz-KDNP 13 tagot küldhet, és tagja a közgyűlésnek két független polgármester is.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

Magyar Péter háborúpárti. Háborúpárti külföldi támogatói vannak, és háborúpárti partnereket keres külföldön. Magyar Péter ezért a legdurvább háborús retorikát képviselő Európai Néppárthoz akar csatlakozni - közölte Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője a kormánypárt közösségi oldalára feltöltött videóban. 
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!