2020. március 29.,
vasárnap, Auguszta napja

Karácsony titkolózott, de most pert vesztett

Hír TV

2019. október 2., szerda 09:08

Karácsony Gergely, az ellenzék főpolgármester-jelöltje a bíróság elsőfokú döntése szerint nem titkolhatja el az általa vezetett, nehéz anyagi helyzetben lévő XIV. kerület kintlevőségeit. Közben a rendőrség a Központi Nyomozó Főügyészségnek küldte meg azt a feljelentést, amit többek között a Karácsony „őszödi beszédében” elhangzott kijelentések miatt tett Tényi István. Ígéretük ellenére a Párbeszéd politikusai tegnap kora estig nem tettek feljelentést.

Egy friss bírósági ítélet szerint Karácsony Gergelyéknek nyilvánosságra kell hozniuk a titkosított zuglói kintlevőségeik adatait, azaz közérdekű adatnak minősül, hogy ki mennyivel és mióta tartozik a kerületnek – számolt be a PestiSrácok.hu.

A kerület átláthatatlan pénzügyei miatt Kovács Balázs, a zuglói önkormányzat fideszes képviselője még májusban fordult közérdekű adatigényléssel az önkormányzathoz, azonban a Karácsony Gergely vezette hivatal az adatvédelmi törvényre hivatkozva megtagadta a tételes információszolgáltatást.

Kovács a bíróságon támadta meg, hogy Karácsonyék titkosították a kerület kifizetetlen számláit, valamint hogy Zugló kintlevőségeibe sem nyerhetett betekintést. A bíróság első fokon a fideszes politikusnak adott igazat az ügyben, az önkormányzatnak 15 napon belül be kell mutatni a dokumentumokat.

A polgármester egy tegnapi sajtótájékoztatóján az ítéletre úgy reagált, hogy szerinte nem a kintlevőségek összegével kapcsolatban van a jogvita, hanem mivel a 2700 oldalas listán jellemzően magánszemélyek szerepelnek, így az adatok kiadása személyiségi jogi szempontból vitatható.

A kerület költségvetése egyébként több sebből vérzik. Mint azt megírtuk: szeptember 6-án ötvenmillió forint volt a kerület számláján, majd valamivel később az önkormányzat egy közleményében közel kétmilliárdos egyenlegről írt. Ehhez képest az adóbevételek jóváírása után, a múlt hét elején csak 1,3 milliárd forint volt Zugló számláján.

Karácsonyék nemcsak akkor ködösítenek, ha a XIV. kerület pénzügyi helyzetéről van szó. Ismert, a múlt csütörtökön kikerült, az ellenzéki főpolgármester-jelölt szövetségeseire nézve botrányos kijelentéseket és bűncselekmény-gyanús esetekre – lopás, korrupció, fenyegetés – való utalásokat tartalmazó hanganyag kapcsán is egyre nagyobb vargabetűket tesz a Párbeszéd vezetése.

Karácsony először azt állította, nem emlékszik, hogy kivel vagy kikkel váltott szót, amikor a hangfelvétel készült, de szerinte egy magánbeszélgetést rögzített valaki, feltehetően egy játszótér mellett. Ehhez képest Szabó Tímea néhány nap múltán azzal állt elő, hogy a törpepárt elnökségi ülé­sein a Képviselői Irodaházban elhangzottakat vették fel, s mostanra a kérdezőket is sikerült azonosítania. Szabó szerint a Párbeszéd volt elnökségi tagja, Erőss Gábor és jelenlegi elnökségi tagja, Mach Péter hangja hallható a felvételen.

Míg Karácsony és Szabó a hanganyag miatt korábban feljelentést ígért, az ORFK a Magyar Nemzetnek adott tájékoztatása szerint tegnap estig nem fordultak a hatósághoz. A rendőrség a parlamenti képviselők ellen is eljáró Központi Nyomozó Főügyészségnek (KNYF) viszont megküldte azt a feljelentést, amelyet Karácsony Gergely kiszivárgott hanganyaga és Várnai László ex-LMP-s politikus szavai miatt tett a közérdekű ügyekben tett bejelentéseiről ismert Tényi István.

Tényi kényszerítés gyanúja miatt fordult a rendőrséghez azután, hogy Várnai egy nyilvános Facebook-posztban arról írt: Tóth Csaba, az MSZP zuglói elnöke többször is megfenyegette Karácsonyt és a családját. Az ellenzék főpolgármester-jelöltje erről a kiszivárgott hanganyag szerint maga is beszélt, ám ezt annak nyilvánosságra kerülése után letagadta.

Tegnap már az MSZP is a tagadást választotta, a párt közleményben szólította fel a sajtót, hogy ne foglalkozzanak a kínos üggyel. Ebben arra is kitértek, hogy Tóth Csaba minden hazug állítás miatt sajtó-helyreigazítási kérelmet nyújt be.

Kapcsolódó anyagok: 

A mellékhelyiségbe menekült Karácsony Gergely

A baloldal főpolgármester-jelöltje korábban azt állította, hogy a múlthéten kiszivárgott hangfelvétel egy magánbeszélgetés volt.

Karácsony őszödi beszéde: Szabó Tímea megnevezte a szereplőket

Szabó Tímea, Párbeszéd frakcióvezetője, társelnöke megnevezte az ATV Egyenes Beszéd című műsorában a Párbeszéd volt elnökségi tagját, Erőss Gábort és a jelenlegi elnökségi tagot, Mach Pétert, mint akik Karácsony Gergely mellett szerepelnek a kiszivárgott hangfelvételen.

Magyar Nemzet