2020. szeptember 23.,
szerda, Tekla napja

Még a nyári szünetben megérkezik a pedagógusok megemelt fizetése

Magyar Nemzet

2020. június 23., kedd 07:32

Augusztusban esedékes fizetésükkel kapják kézhez a pedagógusok a korábban bejelentett tízszázalékos emelést. Az összeg a pályán töltött idő és a végzettség függvényében 20–40 ezer forint között alakul, és mivel az új bérelemet a garantált illetményhez kötötték, ezért a pótlék összege is minden alkalommal tovább fog emelkedni, amikor a pedagógus feljebb lép a ranglétrán - írja a Magyar Nemzet.

A koronavírus-válság sem akadályozta meg, hogy a pedagógusok megkapják a korábban megígért fizetésemelést. Az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós által még februárban bejelentett intézkedés júliusban lép életbe, augusztusban így a szokottnál magasabb összeg érkezik az óvodai, iskolai nevelők számlájára. 

A változás nem az alapfizetéseket érinti, hanem lényegében egy új bérelemet vezetnek be, amely beépül a pedagógusok illetményébe. Ez lesz az ágazati szakmai pótlék. Nemcsak az állami fenntartású, hanem valamennyi köznevelési intézmény pedagógusának jár, sőt rajtuk kívül a pedagógus szakképzettségű segítők, például iskolatitkárok, pedagógusdiplomával rendelkező rendszergazdák, laboránsok is jogosultak lesznek rá, tehát mindenki, aki az életpályarendszer hatálya alá tartozik

– magyarázta a Magyar Nemzetnek Kozák András köznevelési szakértő, megbízott egyetemi oktató.

Mint kiemelte, e tízszázalékos pótlék minden hónapban, a jogszabály erejénél fogva jár majd, tehát nincs mérlegelési jogköre a munkáltatónak, hogy adja-e vagy nem.

Gyakornokok és idősebbek

A pedagógusok életpályarendszerében a végzettségtől, a pályán eltöltött évek számától és a sikeres minősítésektől függ, hogy kinek mekkora az úgynevezett garantált illetménye, az új pótlékot pedig ehhez kötötték hozzá. – Mindez azért előnyös, mert a garantált illetmény folyamatosan emelkedik, ahogy a kolléga halad felfelé a ranglétrán. Három évente automatikusan mindenki feljebb kerül egy fizetési kategóriával, emellett szintlépést eredményeznek a sikeres minősítési eljárások is. Ilyenkor pedig a tízszázalékos pótlék összege is értelemszerűen, a garantált illetménnyel egyenes arányban emelkedik – hangsúlyozta a szakértő a lapnak.

Az új pótlék a gyakornoki fokozatban lévő pályakezdőknek körülbelül 21 ezer forintot jelent majd, míg például egy 24 éve pályán lévő, pedagógus II. fokozatba sorolt tanár főiskolai végzettséggel 32 ezer forint pluszt könyvelhet el, egyetemi diplomával pedig 35 ezer forintra számíthat. A nyugdíj előtt álló, legidősebb kollégák esetében akár a 38-40 ezer forintot is elérheti az emelés. A gyakornokok egyébként összesen 18 százalékos emelést kapnak, mert esetükben a garantált diplomás bérminimum már januárban megemelkedett nyolc százalékkal, az új pótlék pedig ezen felül érvényesül -olvasható a Magyar Nemzetben.

A teljes cikk ITT olvasható.

Magyar Nemzet