2021. július 23.,
péntek, Lenke napja

Medián: A járvány alatt erősödött a Fidesz támogatottsága

Magyar Nemzet

2020. június 11., csütörtök 21:29

A kormánypárt stabilizálni tudta szavazótáborát, támogatói nagyon elégedettek a járványválság kezelésével – derül ki a Medián legfrissebb felmérésből.

A HVG számára készített reprezentatív felmérés szerint a Fidesz a biztos pártválasztók körében hatvan százalékon áll, ez ötszázalékos növekedés a legutóbbi februári kutatás adataihoz képest. Ebben a felmérés szerint szerepe lehet annak, hogy a kormány támogatóinak 91 százaléka elégedett azzal, ahogy a koronavírus-válságot kezelték: ők ötfokú skálán négyest vagy ötöst adtak a kabinet teljesítményére. A legerősebb ellenzéki párt a Momentum 11 százalékkal, ezután következik a DK 10, és a Jobbik 7 százalékkal. Az MSZP a felmérés szerint nem kerülne be a parlamentbe, ha most lennének a választások.

A kutatás eredményéből az is látszik, hogy a Fidesz szimpatizánsai között a magukat biztos szavazónak mondók aránya 68 százalék, és bár a két legnépszerűbb ellenzéki párt, a Momentum (73 százalék) és a DK (70 százalék) támogatói is igen aktívak, az ellenzék többi pártja együtt átlagosan mindössze hatvanszázaléknyi biztos támogatóra számíthat. Hozzátették, a teljes szavazókorú népességben a Fidesz támogatottsága pontosan ugyanakkora, mint az előző, februári Medián-felmérésben.

A Medián május 28-a és június 5-e között, ezer fő telefonos megkérdezésével készítette a felmérését.

Magyar Nemzet