2021. március 8.,
hétfő, Zoltán napja

Maruzsa Zoltán: Biztonságban megkezdhetők az érettségi vizsgák

Hír TV

2020. május 3., vasárnap 11:30

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a holnap kezdődő érettségi vizsgákkal kapcsolatban megjegyezte az operatív törzs online sajtótájékoztatóján, hogy mivel a magyar lakosság betartotta a hatósági előírásokat, ezért idehaza nem szabadult el a járvány, ezért május 4-én, hétfőn biztonságban megkezdhetők a vizsgák.

Hazánkban az igazolt fertőzöttek száma 2998 főre és elhunyt újabb öt idős krónikus beteg. Ezzel 340 főre emelkedett az elhunytak száma, 629-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. 1005 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 51-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette a friss adatokat Gál Kristóf szóvivő az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Ezt követően elhangzott, hogy holnap több mint 84 ezer diák tudja megkezdeni a vizsgáit. A köznevelésért felelős államtitkár megjegyezte, hogy az idei érettségi időszak különleges, mivel a biztonsági intézkedéseken van a hangsúly. Maruzsa Zoltán beszélt arról is, hogy a mostani érettségi nem kötelező, ősszel is lesz módja a tanulóknak vizsgát tenni, és a keresztféléves felsőoktatási képzéseket is meghirdetik majd.

Mint az korábbról ismert, csak írásbeli vizsgát tartanak, így a személyes kontaktusokat a felére tudják csökkenteni - hívta fel a figyelmet az államtitkár. A korábbi évekhez képest az is eltérés, hogy a vizsgák 9 órakor kezdődnek, ezzel igyekeznek elkerülni azt, hogy az érettségizők tömegei ne torlódjanak össze a munkába igyekvőkkel. Éppen emiatt a tömegközlekedési eszközök járatait is sűrítették - tette hozzá.

Maruzsa Zoltán azt is kiemelte, hogy megtörtént minden intézménybe a védekezéshez szükséges eszközöknek a kiszállítása, elegendő maszk, kesztyű és fertőtlenítő szer áll rendelkezésre. 

Az online sajtótájékoztatón megerősítették, hogy holnaptól a vizsgák ideje alatt egy teremben egyszerre 10 fő tartózkodhat, és a diákoknak egymástól másfél méteres távolságot kell tartaniuk.

Végezetül Maruzsa Zoltán köszönetet mondott mindazoknak, akik az eszközök kiszállításában segédkeztek, előre megköszönte az önkéntesek munkáját is, és eredményes vizsgát kívánt valamennyi érettségizőnek.

Hír TV

x
Rendkívüli hír