2019. augusztus 24.,
szombat, Bertalan napja

Márki-Zay Péter forradalmat vizionál

Hír TV

2019. január 17., csütörtök 23:00

Békés eszközökkel – amibe beleférnek a tüntetések is – kell leváltani a jelenlegi kormányt – mondta Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely polgármestere évértékelő beszédében. Szerinte a Fidesz provokálja a tüntetőket, ami miatt akár forradalom is lehet Magyarországon. Márki-Zay arról is beszélt, hogy egyelőre nem határolódik el Szávay Istvántól, aki azzal büszkélkedett, hogy bántalmazhatott egy zsidó nőt.

„Az ellenzéknek a cselekedetét, a taktikáját, a kampányolását nem tisztem minősíteni. Távolról sem ítélem el” – ezt mondta Márki-Zay Péter a tüntetésekkel és az ellenzék politikusok magatartásával kapcsolatban. Hódmezővásárhely polgármesterének az MTVA-ban történtekkel kapcsolatban sincs kifogása.

„Véleményem szerint békés kormányváltásra van szükség. A tüntetések és hát sajnos a Fidesznek a provokációja a tüntetéseknél, nem biztos, hogy ebbe az irányba terelik a folyamatokat. Tehát könnyen lehet, hogy 1989-90-el szemben most lesz forradalom, én ezt egyáltalán nem zárom ki, azt gondolom, hogy ez a hatalomnak sem érdeke, sőt kimondottan óva szoktam inteni a Fideszt, hogy ebbe az irányba terelje a folyamatokat” – mondta Hódmezővásárhely polgármestere.

Márki-Zay Péter egyelőre nem határolódik el az őt támogató Jobbik több politikusától, a jobbikos Szávay Istvántól, aki egy zsidó nő megverésével dicsekedett párttársainak és Staudt Gábortól sem, aki ellen nemzetközi nyomozás indult.

„Nekem jelenleg tapasztalatom nincs ezekkel az úriemberekkel kapcsolatban. Nagyon kíváncsi leszek, hogy valamit a jövőben meg tudunk-e” – tette hozzá.

Márki szerint az EP-választáson nem lesz ellenzéki közös lista. Az önkormányzati választásra viszont összefogást sürget. Szerinte ott ahol nincs erős MSZP-s, vagy jobbikos jelölt, függetleneket kell indítani, akik mögé mindenki beállna.