2020. szeptember 24.,
csütörtök, Gellért, Mercédesz napja

Márki-Zay Péter csőddel riogat

Hír TV

2019. január 27., vasárnap 16:25, frissítve: vasárnap 20:37

Hódmezővásárhelyen vizsgálóbizottság segítségével világítanák át a többek között a közétkeztetésért is felelős önkormányzati céget a kormánypárti képviselők. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tartozás miatt napokra zárolt 150 millió forintot a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt. számláján. Márki-Zay Péter a közösségi oldalán csődről tájékoztatta a lakosságot. A hódmezővásárhelyi Fidesz szerint veszélyes, hogy a polgármester csőddel riogatja a cég dolgozóit.

Majdnem fizetésképtelenné vált a napokban a 320 főt foglalkoztató Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt. Az többek között az utak eltakarításáért, a sportlétesítmények működtetéséért és a gyerekek menzájáért is felelős önkormányzati tulajdonú cég ügye mintegy 200 millió forint kintlévőség behajtásával megoldódott, egy időre. A Fidesz-KDNP képviselői arra kérték Márki-Zay Pétert, hogy ne riogasson csődhelyzet bejelentésével a közösségi oldalán.

Nem jó, hogyha a közvélemény előtt így forognak a dolgok, hiszen egy csőddel való - hogy mondjam - riogatás azt a kockázatot is magában rejti, hogy a beszállítók bizalmatlanná válnak, és esetleg még nagyobb problémát fogunk okozni, mintha nem is beszéltünk volna a kérdésről– mondja Cseri Tamás önkormányzati képviselő.

A polgármester úgy látja, hogy a 170 milliós tartozás nem felesleges pánikkeltés. Márki-Zay Péter köszönetet mondott azoknak az intézményeknek, akik néhány nap alatt rendezték a tartozásukat a A Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt.

A mártélyi önkormányzat, úgyszintén a kórház egy részét kifizette, illetve a Bethlen Gábor Gimnázium, sőt az Aranyosi-iskola is. Ezek a tartozások most 5 nap alatt bejöttek, előtte hónapokon keresztül nem jöttek be. Úgyhogy azt gondolom, hogy nyilvánosság ereje csodákra képes. Én nagyon örülök annak, hogy ezt sikerült ilyeténképpen megoldani, és nagyon remélem, hogy a jövőben hasonlóképpen el fogjuk tudni kerülni azt, hogy a legnagyobb foglalkoztató az önkormányzati cégek közül ne tudjon fizetni a dolgozóinak, vagy ne tudja ellátni a közfeladatait– tájékoztatott Hódmezővásárhely polgármestere.

A Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt. ügyvezetője arra kérte a közgyűlést, hogy adjon több pénzt a feladatok ellátására.

Az, hogy most megoldottuk a helyzetet, az egy szerencsés összjáték volt, amiből mindenki kivette a maga részét, aki közreműködött aktívan. De ezzel kisöpörtük a padlást. Nincs most már olyan behajtható, lényegi követelésállomány, amely tulajdonképpen finanszírozni képes a cég működését hosszútávon. A képviselők és a polgármester végül megegyeztek, hogy hétfőtől a városvezetés és a Fidesz-frakció könyvvizsgálók valamint a cégvezetés bevonásával kivizsgálják, miként juthatott csődközelbe a cég– nyilatkozta a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt. ügyvezetője, Kovács Pál.