2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Márciusig kell nyilatkozniuk a tagállamoknak, melyik időszámítást választják

Jövő márciusig kell dönteniük a tagállamoknak, hogy a nyári vagy a téli időszámítás szerint akarnak-e tovább működni, ami azt is jelenti, hogy a mostani lehet az utolsó őszi óraátállítás. Az energiaszolgáltatók szerint kimutatható mennyiséget sikerül így megtakarítani a nyári időszakban. Egészségügyi szempontból viszont káros lehet az átállás.

  • Márciusig kell nyilatkozniuk a tagállamoknak, melyik időszámítást választják

A nyugati téri digitális óra már a téli időszámítás szerint mutatja a pontos időt. A készülékeket, ahogy 1980 óta mindig, hajnali 3 óráról, hajnali 2 órára kellett visszaállítani. A villamosművek adatai szerint azonban sokat lehet vele spórolni.

„A megtakarítás mennyisége energiában számolva 80-100 gigawattóra, de valamivel kézzelfoghatóbb ha azt mondom, hogy 80-100 kilowattóra hiszen otthon ebben mérjük a felhasználásunkat, egyébként pedig összehasonlításképpen ez nagyjából egy kis város egész éves energiafelhasználását jelenti. Mai értékben pedig nagyjából 4-4,5 milliárd forint” – mondta Tihanyi Zoltán, a MAVIR Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Mégis lassan a végéhez közeledik az óraátállítás az Európai Unióban. Az Európai Bizottság 2019 áprilisáig adott időt a tagállami kormányoknak, hogy eldöntsék, melyik időzónához akarnak tartozni – hogy aztán 2019 októberétől állandóan a nyári vagy a téli időszámítás legyen náluk érvényben. Az uniós országok közlekedési miniszterei hétfői brüsszeli informális találkozójukon egyeztetnek a kérdésről. A magyar parlamentnek a Jobbik nyújtott be határozati javaslatot az óraátállítás eltörléséről, két évvel ezelőtt. De a vita megakadt és minden maradt a régiben.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint akad annál fontosabb kérdés, hogy télen korán sötétedik.

„Miközben milliók életét meghatározó folyamatok zajlanak Európában a bevándorlás kérdésében – egyébként a 2014-es kampányban, európai kampányra gondolok, egyáltalán nem volt erről szó – most az Európai Bizottság az óraátállítással kapcsolatban konzultál, tehát mintha nem a lényegi kérdésekről lenne szó” – mondta Dömötör Csaba.

A kutatók egy része viszont komoly egészségügyi kockázatokat emleget az óraátállítással kapcsolatban.

„A vérnyomásnak is megvan a napi menete, hogy reggel a legmagasabb, na most ugye itt egy ugrás bekövetkezik, emiatt keringési problémákat, vérnyomás-ingadozást okozhat. A fejfájás nagyon gyakori, nagyon gyakoriak az alvászavarok, de emésztési és depressziós problémák is megjelenhetnek, tehát sajnos nagyon sokrétűen megjelennek az óraátállításhoz kapcsolódó tünetek, ezért azt mondanám, hogy élettanilag sajnos ez egyáltalán nem jó” – magyarázta Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója.

A meteogyógyász szerint az átállásból adódó kényelmetlenségek akár 2 hétig is tarthatnak az arra érzékenyeknél. Ráadásul ezen a hétvégén a rendkívüli meleg időjárás is további megterhelést jelenthet a szervezetnek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!