2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

Óceánia után Ázsiában köszöntött be az új év

Új-Zéland, Ausztrália, Ázsia – látványos tűzijátékokkal köszöntötték a nagyvárosokban 2019-et. Máshol még tartanak az előkészületek, a New York-i Time Square-re például több mint 1 millió embert várnak a visszaszámlálásra. Franciaországban pedig a vigasságok mellett a sárga mellényesek tüntetéseire is számítanak a hatóságok.

  • Óceánia után Ázsiában köszöntött be az új év

A csendes-óceáni Szamoa szigetek után Új-Zélandon köszöntött be először látványosan az újév. A szigetország fővárosában, Aucklandben a 328 méter magas Sky Tower köré gyűltek össze azok, akik szabadtéren akarták ünnepelni 2018 utolsó, és 2019 első perceit. Több ezren figyelték a városi öböl fölé kilőtt tűzijátékokat és fényjátékot. Hagyományosan Új-Zélandon tartják a déli félteke legnagyobb szilveszteri tűzijáték-showját, idén több mint 500 kilogrammnyi pirotechnikai eszközt használtak fel. 

Egy órával később a sydneyi öböl fölött indították el a tűzjátékot, és Ausztráliában is eljött 2019. A kikötőben több mint egymillióan nézték végig a műsort. Az arany, ezüst és lila fényekkel az augusztusban elhunyt soullegendának, Aretha Franklinnek állítottak emléket.

Évtizedek után először közvetítették az észak-koreai szilveszteri rendezvényeket. Phenjanban, a Taedong folyó partján felállított szabadtéri színpad körül gyűltek össze az emberek, ahol éjfélkor szintén nagyszabású tűzijátékkal köszöntötték az újévet.

Észak- és Dél-Korea között 2018-ban indult meg a párbeszéd, ezért az újévi jókívánságok is a két ország jó kapcsolatának megtartására fókuszáltak. „Én 2019-ben leszek nagykorú, szeretnék még többet lenni majd a barátaimmal. 2018-ban sokat fejlődött Észak- és Dél-Korea kapcsolata és remélem, ezt 2019-ben is meg tudjuk tartani, hogy békésen éljünk egymás mellett és közelebb kerüljünk az újraegyesítéshez” – fogalmazott egy szöuli diák.

Szöullal egy időben tartották a szilvesztert Tajvanon és Hongkongban is.

Közép-európai idő szerint 17 órakor Kínában is beköszöntött az új év. Hszi Csin-ping kínai elnök újévi üzenetében azt ígérte, hogy folytatják a reformokat és az ország megnyitását a világ előtt. Az összes fontos állami médium által közvetített beszédében Hszi közölte: Kína 2018-ban több mint 180 reformintézkedést hajtott végre. A Washingtonnal folytatott kereskedelmi háborúra nem tért ki külön, csak annyit jegyzett meg, hogy 2019 „új lehetőségeket és kihívásokat” hoz majd.

 

 

 

A világ másik oldalán, az amerikai kontinensen még csak készülődnek a szilveszteri mulatságokra, New Yorkban akkor üti el az óra az éjfélt, amikor magyar idő szerint már január 1. hajnali 6 óra lesz. Hagyományosan a Times Square-en felállított hatalmas kristálygömbön látható majd a visszaszámláló, majd pontban éjfélkor a gömb lecsúszik a 40 méter magas tartóoszlopon. A gömböt 32 ezer LED-égő világítja meg, és több mint 2 ezer csiszolt kristály teszi majd szikrázóan csillogóvá. A látványosságot már jóval korábban elpróbálták, hogy ne csússzon hiba a szervezésbe, hiszen a téren több mint egymillió ember figyeli majd élőben, csak az Egyesült Államokban 190 millió, világszerte pedig több mint egymilliárd tévénézőre számítanak a szervezők.

Rendbontásra készülnek

Franciaországban a szilveszteri utcai rendezvényeket idén a szokásosnál is szigorúbban ellenőrzik és biztosítják a több mint egy hónapja tartó sárga mellényes tüntetések miatt. A belügyminiszter közölte: több helyen is számítanak előre be nem jelentett demonstrációra, az elmúlt hétvégék rendbontásaiból és rongálásaiból kiindulva hasonló eseményekre számítanak 1-re virradóra is.

„Hogy mire számíthatunk tőlük? Rendbontásra, mert világos, hogy a sárga mellényesek azért szervezik vagy épp nem szervezik meg magukat, hogy rendbontást csináljanak. Csak el kell olvasni az internetes oldalaikat, ahol megerősítik, hogy a céljuk az, hogy kárt okozzanak a biztonsági erőinknek, a rendfenntartóinknak, és olyan zűrzavart okozzanak, amekkorát csak lehet. Szóval igen, ezt is figyelembe vesszük” – közölte Christophe Castaner.

Párizsban csaknem 300 ezer embert várnak a Champs-Élysées környékére, akikre 18 ezer rendőr és csendőr vigyáz majd, a belvárosi helyszínekre délután négytől már csak átvizsgálás után léphetnek be az ünnepelni vágyók. Franciaország-szerte 148 ezren vigyáznak a közbiztonságra szilveszter éjjelén.

Értékeltek

A 2018-as év egyebek mellett – a populizmus térnyerésével, az éghajlatváltozással kapcsolatos növekvő aggodalmakkal, Nagy-Britanniának az Európai Unióból való kiválási folyamatával és a franciaországi sárga mellényesek tüntetésével – a válságok súlyosbodásának és újabb tűzfészkek megjelenésének az éve volt – a hírügynökségek értékelése szerint.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Az idei európai parlamenti (EP) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a Fidesz kampánynyitó rendezvényén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!