2024. 06. 15. Szombat Jolán, Vid napja
Jelenleg a TV-ben:

Sporthírek

Következik:

Táncdalfesztivál '66 - A Nagy Generáció születése 11:00

Belföld

Már nem lehet kifosztani a BKK-automatákat

A Budapesti Közlekedési Központ által kihelyezett jegy- és bérletértékesítő automaták közel egyhetedét rongálták meg fél év alatt, a nagyrészt kisebb sérülések közel 14 millió forintnyi kárt okoztak. A társaság a Magyar Nemzetet arról is tájékoztatta, hogy az anyagi haszonszerzés céljából elkövetett visszaéléseket sikerült teljesen visszaszorítaniuk.

  • Már nem lehet kifosztani a BKK-automatákat

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) több mint 360 jegy- és bérletértékesítő automatájából negyvenhatot rongáltak meg idén január elseje és július 31-e között – tájékoztatta lapunkat a társaság kommunikációs osztálya. A közlemény szerint a legjellemzőbb sérülések a kijelzőtörés, a bankkártyaterminál, illetve a kameraplexi rongálásai voltak, és összességében 13,7 millió forint kár keletkezett. – Az idén hat alkalommal olyan súlyos rongálás is történt, amely miatt az automatákat le kellett szerelni és el kellett szállítani, mert a helyszíni javításukra nem volt mód – írták.

A szándékos rongálások egyik formájaként említették azt a helyzetet, amikor az üzemszerű működést anyagi haszonszerzés miatt akadályozták. – Az ilyen manipulációs kísérletek 2014 nyarán kezdtek elterjedni a bankjegyvisszaadó nyílás eltömítésével. Ezek visszaszorítása érdekében először az automaták működését módosítottuk úgy, hogy 60 másodperc után az el nem vett bankjegyeket visszahúzza az automata. 2017 márciusában pedig a szoftvert ismét módosítottuk, hogy a figyelmetlen ügyfelek ne felejtsék ott a visszajárót, így hangjelzés kíséri a bankjegy visszaadásának folyamatát, s a fejlesztések után ez a fajta manipulációs tevékenység megszűnt – ismertették a közleményben.

Egy másik visszaélés – az érmekivezető nyílások eltömítése – miatt 2016 nyarán a frekventált helyszínekre a BKK saját erőforrásból biztonsági őröket állított, átmeneti megoldásként. – 2017 májusában a teljes hálózatra elkészült egy egyedi hardveres fejlesztés is, amely az érmekivezető csatornákat több szenzorral látja el, s tömítés esetén 10 másodpercen belül letiltja a készpénzfizetési funkciót, megakadályozva ezzel a pénzhez jutást és a további ügyfelek megkárosítását – írták.

 Kamerák is védik a vásárlókat

Fotó: Havran Zoltán

A tájékoztatásban arra is kitértek, hogy 2017 decemberében a BKK megállapodást kötött a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósággal, s ez alapján az igazgatóság 17 kamerával megfigyelt aluljáróban 64 jegykiadó automata távoli felügyeletét látja el, visszaélés esetén pedig azonnali helyszíni járőri intézkedést kezdeményeznek.

– A rendszerszintű visszaélések miatt a BKK több ízben is feljelentést tett, emellett a tapasztalatok szerint az ügyfelek is számos esetben közvetlenül értesítik a rendőrséget. Szükség esetén a közterület-felügyelet járőreit is a helyszínre vezénylik, aminek eredményeként az elkövetőket az illetékes rendőrkapitányságokon előállítják. Az automatákkal kapcsolatos törvénysértés miatt született már elzárást elrendelő ítélet – ismertették, hozzátéve: az automaták informatikai távfelügyeletbe vannak kötve, így a BKK azonnal értesül azok meghibásodásáról, és megteszik a hibaelhárításhoz szükséges intézkedéseket.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!