2024. 02. 23. Péntek Alfréd napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Már az MSZP sem elkötelezett Karácsony iránt

Már az MSZP sem ragaszkodik foggal-körömmel egykori favoritja, Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltségéhez, a párt kész önálló jelöltet állítani, akár lesz előválasztás, akár nem – derült ki a Magyar Nemzetnek nyilatkozó szocialista vezetők szavaiból. A jelek szerint Karácsony 2024-ben fizethet meg azért, hogy korábban az őt támogató pártok megkérdezése nélkül lépett vissza a miniszterelnök-jelölti előválasztás két fordulója között Márki-Zay Péter javára.

  • Már az MSZP sem elkötelezett Karácsony iránt

Megkezdődött a helyezkedés és az esélylatolgatás a baloldalon, miután Gyurcsány Ferenc a minap jelezte: „nem alapértelmezett”, hogy Karácsony Gergelyt támogatják a 2024-es önkormányzati választáson, amely előtt már nem akarnak újabb előválasztást tartani. 

– Nem zárkózunk el Karácsony Gergely támogatásától, de 

nem is vesszük azt automatikusnak

– hangoztatták lapunknak az MSZP elnökségé­ben, ahol a jelek szerint még bíznak abban, hogy a DK elnökének akaratával szemben mégis lehet előválasztás. Ezzel egyébként nincsenek egyedül, a Telexnek így foglalt állást nemrég a Momentum, a Párbeszéd és a Jobbik is. Mint az MSZP-ben magyarázták: 

amennyiben lesz előválasztás, úgy saját jelöltet állítanak, ettől függetlenül bárki is lenne a procedúra győztese, azt támogatnák a választáson. 

Szerintük egy ilyen forgatókönyv esetén Karácsonynak van a legnagyobb esélye, hogy a baloldal közös főpolgármester-jelöltje legyen. Ha pedig mégis tárgyalásokra kerülne sor, úgy az MSZP megpróbálná meggyőzni a többi baloldali pártot, hogy 

van jobb, alkalmasabb jelölt Budapest jelenlegi első emberénél.

Arról, hogy ki lenne ez a személy, a szocialisták egyelőre nem akartak nyilatkozni. Annyit jeleztek azonban, hogy Karácsony Gergely korábbi visszalépése Márki-Zay Péter javára és még pár furcsa húzása sok kellemetlenséget okozott a szocialistáknak. Az áprilisi országgyűlési választás után egyébként Ungár Péter is arról beszélt, inspiráló ötletnek tartaná a főpolgármester-jelölti előválasztást, ugyanakkor nem látja esélyét, hogy az LMP ismét beálljon Karácsony mögé, miután a Párbeszéd volt társelnöke az őt támogató pártok megkérdezése nélkül lépett vissza a miniszterelnök-jelölti előválasztás két fordulója között Márki-Zay javára. 

A baloldal belső ügyeire rálátó források alapján lapunk tegnap számolt be arról, hogy 

amennyiben Gyurcsányék nemcsak zsarolni akarják Karácsonyt, hanem valóban saját főpolgármester-jelöltet állítanak, az kizárólag Dobrev Klára lehet, a DK más politikusa nem veheti fel a versenyt a jelenlegi főpolgármesterrel. 

Szerintük várhatóan Dobrev a DK, Karácsony pedig a Párbeszéd EP-listavezetője is lesz egyúttal, utóbbinak csak így van egyáltalán elméleti esélye az ötszázalékos küszöb megugrásához, amennyiben tartják magukat ahhoz, hogy egyedül indulnak. 

− Az, hogy az önkormányzati és az EP-választás egy napon lesz, valójában Dobrevnek és Karácsonynak is kedvező, kampányuk fő üzenete pedig várhatóan Budapest és az euró­paiság, a főváros és az uniós ügyek összekapcsolása lesz – mutattak rá a baloldal belső fejleményeivel tisztában lévő forrásaink.

 

Borítókép: Kezdhet aggódni Karácsony Gergely? (Fotó: Kurucz Árpád)

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!