2020. február 26.,
szerda, Géza napja

Majd duplájára nő a minimálbér

Hír TV

2018. december 17., hétfő 22:45, frissítve: hétfő 22:48

200 ezer forint fölé emelkedhet januártól a garantált bérminimum összege, míg a minimálbér 150 ezer forintra nőhet - értesült több forrásból a Magyar Idők.

Az összegekről a héten állapodhat meg a munkaadói és a munkavállalói oldal, egyezség hiányában pedig a kormány határozhat. Idén a minimálbér bruttó 138 ezer forint, míg a garantált bérminimum 180 ezer forint. A lap szakértőkre hivatkozva azt írja, hogy az emeléssel jövőre tíz százalék fölött nőhetnek az átlagkeresetek Magyarországon.

Ma még nagyon messze vannak az álláspontok, a szakszervezetek 13% minimálbér-emelést szeretnének, a garantált bérminimum esetében pedig 15%-ot, a munkáltatók pedig 5%-ot ajánlanak mind a két esetben. Szerdán újabb tárgyalási forduló lesz, ha ott körvonalazódik valamilyen megállapodás, azt nyilvánvalóan a szereplőknek még el kell vinniük a saját testületeikhez, és meg kell vitatni, hogy jóváhagyják-e vagy sem, és azt követően, akár egy héten belül létrejöhet egy megállapodás is.– mondta el Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.