2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Magyarország biztos és ésszerű szakpolitikai keretet akar az uniós klímavédelmi célok végrehajtásához

ITM

Magyarország nem megakadályozni akarja a 2030-as uniós klímavédelmi célok elfogadását, hanem biztos és ésszerű szakpolitikai kereteket akar annak végrehajtásához - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára Facebook-oldalán szerdán.

  • Magyarország biztos és ésszerű szakpolitikai keretet akar az uniós klímavédelmi célok végrehajtásához

Schanda Tamás hangsúlyozta, a kormány egyetért az összeurópai szinten elérendő 55 százalékos kibocsátás-csökkentéssel. "De garanciát akarunk arra, hogy mindenki kiveszi a részét a munkából - ezért szeretnénk, hogy tagállamonként minimum 40 százalékot el kelljen érni 2030-ig" - írta, hozzátéve: a közös célok nem érhetőek el egyéni teljesítmény nélkül, márpedig a jelenlegi tervek nem rögzítenek semmit sem az egyes országok vonatkozásában.

Kiemelte: Magyarország úgy csökkenti a kibocsátást, hogy közben a gazdasága is erősödik. Az ország 2018-ban és 2019-ben európai szinten is kiemelkedő, 5 százalék körüli gazdasági növekedés mellett az üvegházhatású gázok kibocsátását 2018-ban közel 1 százalékkal, 2019-ben pedig további 0,3 százalékkal csökkentette a megelőző évhez képest. Ezzel szemben Spanyolország, Portugália, Ausztria, Ciprus és Írország 1990-hez képest 2018-ig nem, hogy csökkentette volna, hanem növelte a kibocsátását. "Nem mi vagyunk tehát azok, akitől félteni kell a klímacélokat" - írta.

Kitért arra, hogy a legfontosabb dolgokat mindig az Európai Tanács határozta meg a tagállamok számára. Azt akarják, hogy ez így is maradjon - ezért szeretnék, ha a klímacélok ügyében is ez a testület döntene. Ami az elköteleződést illeti: itthon már bizonyítottak, mint írta, hiszen a parlament - európai szinten is élen járva - nemzeti törvényben rögzítette a 2050-es klímasemlegesség célokat. Ezt a baloldal persze nem szavazta meg, pedig ők nyújtották be - idézte fel.

Schanda Tamás közlése szerint azért nem akarnak egységes karbonárat, mert ez a magyar emberek érdeke. Vannak, akiket a brüsszeli bürokratáknak való szófogadás vezet, "mi azonban más szemszögből nézzük a világot". Az egységes karbonár bevezetése azt jelentené, hogy a magyar családokra eső költség annyi lenne, mint mondjuk a német családokra eső - miközben az utóbbiak jövedelme négyszerese a hazainak - sorolta.

Az államtitkár kiemelte: Magyarország kimondottan jól teljesít a kibocsátás-csökkentés terén. Az 1990-2018 közötti teljesítményével a 8. legjobb a tagállamok rangsorában, Magyarország karbon-lábnyoma uniós összevetésben is az egyik legalacsonyabb.

Vannak, akik klímavészhelyzetet hirdetnek, aztán nem csinálnak semmit. Vannak, akik gátlások nélkül támadják a magyar...

Közzétette: Schanda Tamás – 2020. december 9., szerda

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!