2020. július 5.,
vasárnap, Emese, Sarolta napja

Magyar Nemzet: Nemigen szeret szóba állni a sajtóval Karácsony Gergely

Magyar Nemzet

2019. szeptember 16., hétfő 07:30

Együttműködési nyilatkozatot írt alá Karácsony Gergely, a baloldal főpolgármester-jelöltje az ellenzék belvárosi polgármesterjelöltjeivel. A dokumentumban szereplő hangzatos pontok, a lakosoknak kedvező parkolási rendszer kiépítése, a zöldterületek bővítése éles kontrasztban állnak a politikus kudarcos kerületvezetői tevékenységével.

A sajtó egyetlen kérdésére sem volt hajlandó válaszolni Karácsony Gergely (képünkön), a baloldal főpolgármester-jelöltje a Párbeszéd által meghirdetett szombati sajtótájékoztatón. Az esemény színhelyéről kerékpárjával távozó politikust lapunk mégis megkérdezte arról, hogy amennyiben szeretne kiállni vitára Tarlós Istvánnal, akkor miért nem teljesíti a főpolgármester feltételét, vagyis adja ki az általa vezetett Zugló pénzügyi helyzetéről szóló adatokat. Karácsony erre azt felelte, hogy már teljesítette Kovács Balázs (Fidesz) önkormányzati képviselő közérdekű adatigénylési kérelmét, ám hogy mikor, azt nem volt hajlandó elárulni. Tegyük hozzá, hogy a XIV. kerületi Fidesz több alkalommal is jelezte, hogy ez idáig nem kapták meg a hónapokkal ezelőtt kért információkat.

 

 

A szombati sajtóeseményen Karácsony a belváros ellenzéki polgármesterjelöltjeivel – Tüttő Katával (MSZP), Soproni Tamással (Momentum) és Niedermüller Péterrel (DK) – egy közös nyilatkozatot írt alá arról, hogy együttműködnek a közlekedés, a zöldterületek, a turizmus, a lakhatás és az egészségügy kérdésében. A nyilatkozatban szereplő célkitűzések éles ellentétben állnak Karácsony Gergely polgármesteri teljesítményével. Így például míg a dokumentumban az áll, hogy a belvárosi lakóknak kedvező parkolási szabályozást dolgoznak ki, addig a gazdasági csőd szélén álló Zuglóban pont a napi egymillió forintos veszteséget termelő parkolási rendszerrel volt a legnagyobb a lakossági elégedetlenség, és bár nemrég önkormányzati kézbe került a parkolás, számos probléma megoldatlan maradt.

Egy másik érdekes pont a belvárosi klímastratégiáról szól, és a nyilatkozatot aláírók azt vállalják, hogy „térkövezés helyett fákat ültetnek”, illetve hogy „az értelmetlen és kínos fakivágások helyett a fákat és a zöldterületeket védő rendelkezéseket” fogadnak el. Ezzel szemben a Karácsony által vezetett önkormányzat presztízsberuházása, a Pillangó park felújítása során történt fakivágások ellen több civil szervezet – egyebek mellett a Civil Zugló Egyesület, valamint a Pillangó Park Összefogás Csoport – is tiltakozott, s a kerületi lakosok is sérelmezik, hogy jelentősen csökkent a zöldterület nagysága Zuglóban.

Az ellenzéki főpolgármester-jelölt szombati bejelentésére a Fidesz budapesti szóvivője is reagált. – Karácsony Gergely tavaly óta próbálja elmismásolni a zuglói parkolási botrányt, arra pedig alkalmatlan, hogy rendet tegyen – mutatott rá Zsigmond Barna Pál. Szavai szerint Karácsony már alig talál oda Zuglóba, pedig legfőbb ideje lenne, hogy számot adjon ottani tevékenységéről: az önkormányzat gazdasági problémáiról, a sorozatos titkolózásról.

Magyar Nemzet