2024. 04. 12. Péntek Gyula napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

Magyar Nemzet: Bizonyított az áramlopás a DK-s irodában

Az erzsébetvárosi bitcoinbotrány politikai felelőssége a DK-é, ám azt a Gyurcsány-párt képviselői nem vállalják. Az áramlopás a rendelkezésre álló bizonyítékok szerint megtörtént, kezdődhetnek a baloldali városvezetést érintő kihallgatások - írja a Magyar Nemzet.

  • Magyar Nemzet: Bizonyított az áramlopás a DK-s irodában

– Az erzsébetvárosi önkormányzatnál történt áramlopást bizonyítottnak vehetjük – közölték a nyomozásra rálátók a Magyar Nemzettel. Úgy tudni, a feljelentést azután tette meg egy vélhetően polgármesteri hivatali dolgozó, amikor rádöbbent, hogy ugrásszerűen megnőtt az áramfogyasztás, amit közpénzből fizetnek. A feljelentő ugyanakkor megnevezte Borka-Szász Tamás DK-s frakcióvezető, pénzügyi és kerületfejlesztési bizottsági elnök irodáját, ahol vélhetően illegálisan a hálózatra kötöttek „valami furcsa számítógépet, ami hangos és forró”.

Ismert, a Nemzeti Nyomozó Iroda le is foglalta Borka-Szász irodájából azt a speciális szervert, amit működés közben találtak a nyomozók, és amellyel az elsődleges műszaki (IT) igazságügyi szakértő szerint bitcoinbányászatot folytattak.

A végleges műszaki szakértői vélemény kidolgozása jelenleg is zajlik. Egyebek mellett az ellopott áram mennyiségét is megpróbálják jó közelítéssel kiszámolni, valamint azt, hogy a lefoglalt szerver kapacitása mennyi bitcoin kitermelését valószínűsíti.

A feljelentésben állítólag szerepel az az időpont, amelytől látványosan megugrott az önkormányzat áramfogyasztása.

A beszerzett bizonyítékok alapján hamarosan elkezdődhetnek a tanúkihallgatások is, így a csepeli MSZP-ből DK-hoz igazolt Borka-Szász Tamás és Niedermüller Péter volt MSZP-s, most DK-s politikus kihallgatása biztosra vehető, ám várható Oláh Lajos, a térség DK-s országgyűlési képviselőjének beidézése is. Az irodában ugyanis gyakran tartottak egyeztetéseket a DK-s frakcióvezetővel, amelyen vélhetően több politikus is rendszeres résztvevő volt, és látniuk kellett a sarokban, egy fakeretben, nagy zajjal működő számítógépet.

Niedermüller Péter polgármesternek már csak azért is van felelőssége, politikai mindenképpen, mert az önkormányzat és a hivatal törvényes működéséért ő felelős, az irodában pedig köztörvényes bűncselekmény történhetett.

Borka-Szász Tamás, ha ő telepítette és használta a kriptovaluta-bányászó szervert, várhatóan elkövetőként lesz gyanúsítottja az ügynek, ha a DK-s politikus az irodát átadta másnak ilyen célra, akkor bűnpártolóként fog szerepelni az eljárásban. A politikai felelősséget közben senki sem akarja vállalni. A DK eddig válasz nélkül hagyta kérdéseket, így nem tudhatjuk,

a párt adta-e a speciális szervert a bitcoinbányászathoz, illetve hogy a DK tagjai közül kik bányásznak még kriptovalutát. 

Niedermüller Péter polgármester pedig arra hivatkozva nem válaszolt megkeresésünkre, hogy büntetőeljárás és belső vizsgálat is folyik az ügyben.

Az erzsébetvárosi Fidesz kérdéseire sem született válasz. Arra kíván­csiak, hogy tudott-e az esetről a VII. kerület DK-s vezetése és Niedermüller Péter? Részesült-e a lopásból származó haszonból ő és a Demokratikus Koalíció? Finanszírozták-e pártjukat a lopott pénzből? A kerület szintén DK-s országgyűlési képviselőjének, Oláh Lajosnak – aki rendszeresen tárgyalt a lopás helyszínén Borka-Szász Tamással – jutott-e a zsákmányból?

Bajkai István, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője szerint egyelőre nem zárható ki, hogy a bitcoinbányászattal tulajdonképpen a DK számára teremtettek elő ellenőrizhetetlen pénzeket, azaz tiltott pártfinanszírozás történt.

Fidesz: Gyurcsányéknak színt kell vallaniuk a DK áramlopási ügyéről

A Fidesz felszólítja a Demokratikus Koalíciót, hogy valljon színt az erzsébetvárosi áramlopási üggyel kapcsolatban: ki tudott a bűncselekményről és hová ment az így szerzett pénz.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a napokban kiderült, hogy a DK-s vezetésű erzsébetvárosi önkormányzatnál igen súlyos bűncselekmény történhetett, a kerület DK-s frakcióvezetője ugyanis, aki egyúttal programozó matematikus, illegálisan az önkormányzat hálózatára kötött egy kriptovalutát bányászó számítógépet.

Hozzátette: a DK-s politikus ezzel valószínűleg nagy pénzeket keresett, és mindezt úgy tette, hogy "ipari mennyiségben" lopta az áramot az önkormányzattól, egyúttal pedig kiszolgáltatta az önkormányzat informatikai hálózatát a nemzetközi internetes bűnözésnek is.

Halász János szerint az ügy nagyon sok kérdést felvet, hiszen az illegális és nem szokványos számítógépet nagyon sokan láthatták nap mint nap, többek között a DK helyi polgármestere, Niedermüller Péter és a DK helyi országgyűlési képviselője, Oláh Lajos is, akik rendszeresen megfordultak a szóban forgó irodában.

Gyurcsányéknak színt kell vallania a DK áramlopási ügyében

- hangoztatta a szóvivő.

Kik tudtak a Gyurcsány-pártban az erzsébetvárosi lopásról? Hová ment a bűncselekménnyel szerzett pénz? Kiket gazdagított? Netán a DK pártkasszáját finanszírozzák így?

- sorolta a kérdéseket, amelyekre választ várnak a DK-tól.

Kérdésre válaszolva úgy értékelt: az ügyben megkerülhetetlen a DK felelőssége.

Magyar Nemzet - MTI - Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!