2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Magasabb árakra várnak a gabonatermesztők

Alacsony árakkal szembesülhettek idén a gabonatermesztők. Bár az aratási eredmények a szélsőségektől sem mentes időjárás ellenére jónak mondhatók, a terményért fizetett árral már nem lehetnek ennyire elégedettek a piaci szereplők. Egyelőre a világpiacon sem várható fordulat: bár az előrejelzések szerint a vártnál alacsonyabb lehet a betakarított mennyiség, a globális búzatartalékok így is tovább nőhetnek.

  • Magasabb árakra várnak a gabonatermesztők

Az időjárás ellenére jól alakult az idei gabonatermés, a gazdálkodók 952 ezer hektárról mintegy ötmillió tonna őszi búzát takaríthattak be. A termény már a tárolókban van, a minősége a fehérje- és sikértartalmat tekintve is jónak mondható. Az eladással azonban sokan még kivárnak, az árak ugyanis egyelőre nem jól alakulnak.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet pia­ci árinformációs rendszerének adatai szerint az étkezési búza júliusban az egy hónappal korábbinál 15 százalékkal alacsonyabb, 49 300 forintos tonnánkénti áron cserélt gazdát. Ez az ár három százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A takarmánybúza az előző havi szintnél két százalékkal olcsóbban 47 300 forintos tonnánkénti termelői áron kelt el ugyanebben az időszakban. 

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának augusztusi előrejelzése szerint az egy évvel korábbinál öt százalékkal több, 768 millió tonna búzát takaríthatnak be a világon az idén. Ez a mennyiség ugyan alacsonyabb a korábban vártnál, azonban valószínűleg így is elegendő lesz a mintegy 758 millió tonnás felhasználás kielégítésére.

A búza­tartalékok előreláthatólag globálisan négy százalékkal tovább bővülhetnek a szezon végére. A búzaárak az elmúlt hónapban az Egyesült Államokban és Európában is visszaestek. Az AKI szerint a chicagói árutőzsdén a búza jegyzése 173 és 184 dollár között hullámzott augusztus első felében, a párizsi árutőzsdén pedig tonnánként 166 és 173 euró között ingadozott a termény legközelebbi lejáratra szóló jegyzése.

Bár a kukorica betakarítása hazánkban még várat magára, az árak alakulását már most is árgus szemekkel figyelik a gazdálkodók. Az USDA elemzői 1108 millió tonnára becsülik a világ idei kukoricatermését, ami egy százalékkal kevesebb az előző évinél. Az enyhe visszaesés ellenére az árak nem emelkedtek, sőt valamennyi kontinensen csökkenő tendencia figyelhető meg.

Augusztus közepén a chicagói árutőzsdén tonnánkénti 141 dollárig ereszkedett a kukorica legközelebbi határidőre szóló jegyzése. Párizsban eközben 158 és 173 euró között jegyezték a terményt augusztus első heteiben. Itthon mintegy 982 700 hektárról nyolcmillió tonna kukorica kerülhet a tárolókba. Júliusban az egy hónappal korábbinál egy százalékkal alacsonyabb, 43 900 forintos tonnánkénti áron cserélt gazdát a takarmánykukorica.

Az árak további alakulását azonban nagyban befolyásolhatja, hogy Ukrajnában is bőséges termés ígérkezik. Az Agroinform.hu elemzése szerint Ukrajna az elmúlt évtizedben a háromszorosára növelte a kukoricatermelését, ám az állattartók egyelőre csak kevés kukoricát használnak.

A teljes termésnek több mint nyolcvan százaléka a külpiacokra kerül, Ukrajna pedig az exportkényszer miatt kénytelen alacsony árakat alkalmazni. Mindez alaposan megnehezítheti a magyar termelők dolgát is, a hazai termésfelesleget így nehezebb lesz jó áron exportálni.

Magyar Nemzet 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Menczer Tamás: Megvan a 20.000 aláírás! + videó

Menczer Tamás: Megvan a 20.000 aláírás! + videó

Néhány óra alatt összegyűjtötte az európai parlamenti választáshoz szükséges húszezer aláírást a Fidesz–KDNP - jelentette be a kormánypártok kommunikációs igazgatója. Menczer Tamás azt mondta: a munkát folytatják, a cél, hogy minél több emberhez jussanak el.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A pécsi buszok járműcseréje bíróságon végződött + videó

A pécsi buszok járműcseréje bíróságon végződött + videó

Április 30-án hirdeti ki másodfokú határozatát a Pécsi Ítélőtábla, a buszos ügy néven ismert perben. A vádirat szerint az eredeti árnál 666 millió forinttal többért vett Pécs használt tömegközlekedési járműveket. Első fokon a vádlottakat felmentették.
Megvan Csire Zsuzsi temetésének időpontja

Megvan Csire Zsuzsi temetésének időpontja

A múlt hétfőn elhunyt Csire Zsuzsi, a szívbeteg debreceni lány. A tragédiát követően, pénteken az édesanyja a közösségi oldalán tette közzé, hogy mikor lesz a fiatal lány végső búcsúztatása - írja a haon.hu.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!