2019. augusztus 23.,
péntek, Bence napja

Lovas járőröket vetnének be

2014. március 7., péntek 19:30

A külterületen élők biztonságának javításáról tartottak konferenciát a Lakiteleki Népfőiskolán. A rendőrök és polgárőrök szerint nőtt a közbiztonság az elmúlt négy évben, de a jövőben – lovas járőrökkel és társadalmi összefogással – a tanyán élőkre nagyobb figyelmet kell fordítani.

Elsősorban a lakott területek biztonságát igyekeznek megteremteni a rendészeti szervek, azonban a tanyán élőkre is figyelni kell – kezdte előadását Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke. Hazánkban 340 lovas polgárőr járja a külterületeket, de már a készenléti egység lovasait is egyre gyakrabban látni. Párban, naponta hat órát járőröznek, különböző időszakokban. „Ezeket a területeket, amik egyébként is nehezen megközelíthetőek a tanyavilágban, itt lovas járőrök járőröznek, hiszen a ló gyakorlatilag szinte mindenhova el tud jutni, olyan helyekre, ahova gépkocsival nem lehet vagy gyalogosan egyszerűen nincs rá mód” – mondta Less Ferenc, a Készenléti Rendőrség III. lovas és kutyás szolgálati osztályának vezetője.

A lovas polgárőrök és rendőrök feladata elsősorban a szabálysértések megelőzése, mint például lopás, rongálás, de a lakosság szubjektív biztonságérzetét is növelik jelenlétükkel. A kormány 900 új gépjárművet adott a rendőrségnek, megerősítette a bíróságokat, elfogadtatta a három csapás törvényét, és megszavazták, hogy már a kisebb súlyú szabálysértéseket is elzárással lehessen büntetni. „Meg kell tennünk mindent annak érdekében nekünk, az intézményrendszerünknek, a kormányzatnak is, hogy valóban nyugalom, biztonság, életerő és életforrás legyen” – fogalmazott Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.

A rendőrség, a polgárőrség és az önkormányzat összefogását halőrök, vadőrök bevonásával erősítenék a jövőben.

Forrás: Hír TV