2024. 04. 15. Hétfő Anasztázia, Tas napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Lophatták a miskolci gazdasági program csaknem egyharmadát

Botrány tört ki, és levették a napirendről a Miskolc következő öt évét meghatározó gazdasági programot - írja az Észak-Magyarország.

  • Lophatták a miskolci gazdasági program csaknem egyharmadát

A város lakosságának zsebbe vágó döntések születtek a koronavírus-járvány miatt február óta először tegnap ülésező közgyűlésen.

Az ülés legmegdöbbentőbb perceit a Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2020–2024 közötti időszakra vonatkozó gazdasági programjáról szóló napirendi pont szolgáltatta - számolt be az Észak-Magyarország

A program összeállítását és elfogadtatását törvény írja elő az önkormányzatoknak.

Mint elhangzott: a helyi gazdaság versenyképességében kulcsszerepet töltenek be a helyhatóságok, többek között azzal, hogy befektetésösztönző környezetet alakítanak ki. Az adottságok figyelembevételével kell meghatározniuk azokat az önkormányzati feladatokat, amelyek ezt a célt szolgálják.

A téma fontosságát jelzi, hogy Miskolc polgármestere hosszan ecsetelte a program alapvetéseit. Mint mondta, olyan kihívásokkal nézünk szembe, mint soha korábban.

Többek között hangsúlyozta: „az új kihívás új hozzáállást indukál, ehhez alkalmazkodnia kell a miskolci önkor mányzatnak. Egyre élesebb a verseny a települések kö- zött is. A cél, hogy 2030-ra Miskolc a régió meghatározó centruma legyen.”

Hasonlóan szólt Simon Gábor, a Miskolcot irányító Ve-lünk a Város frakció vezetője, aki többek között az újszerű célkitűzésekről, a körforgásos alapú gazdaságfejlesztésről, a tudásközpontszerep-erősítésről, a turizmus fejleszté- sének kiemelt fontosságáról, illetve az egészséges és em berközpontú város víziójáról beszélt.

Másolt szövegrészek

A megdöbbentő pillanatok akkor következtek be, amikor Soós Attila fideszes képviselő kért szót. Soós Attila elmondta:mivel a témát rendkívül fontosnak tartja, alaposan áttanulmá- nyozta a több mint 100 oldalas előterjesztést. A képviselő közölte:

a gazdasági program közel egyharmada lopott.

Kifejtette: a hosszú szövegrészek forrása nincs feltüntetve, de némi utánajárás után kiderült, hogy idegen forrásból származ- nak.

Az anyag összességében tartalmaz jó elgondolásokat, de az, hogy jelentős része plágium, teljesen elveszi az értékét

- fogalmazott Soós Attila, aki azt javasolta, hogy vegyék le a napirendről a gazdasági program megtárgyalását és akkor lássanak újra hozzá, ha a plagizált részeket eltávolí- tották belőle.

Az anyag összeállítója szégyent hozott a városra

– jelentette ki a fideszes képviselő. – Nem vagyunk hajlandóak megszavazni, de még csak tárgyalni sem róla.

Simon Gábor még próbálta menteni a helyzetet, mondván: az anyag bevezetése tartalmazza, hogy építkezik bizonyos programokra. Soós Attila újabb hozzászólásában azt hangsúlyozta, hogy ilyen anyagot szégyen lenne tárgyalnia a közgyűlésnek.

A Velünk a Város frakció nevében Mokrai Mihály öt perc tárgyalási szünetet kért. A kényszerű pauzát követően a képviselő felszólalásra je- lentkezett. – Azt javaslom, hogy vegyük le a napirendről a javaslatot, mert meg kell vizsgálni a Soós Attila által jelzett problémákat – mondta Mokrai Mihály.

A polgármester szavazásra bocsátotta az ügyrendi javas- latot, amelynek eredménye az lett, hogy 22 igen szava- zattal eltekintettek a vitatott forrású gazdasági program tárgyalásától.

Észak-Magyarország

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!