2021. január 18.,
hétfő, Piroska napja

Lesöpörték a Kövér László által megbüntetett ellenzéki képviselők kérelmét

Hír TV

2019. február 12., kedd 18:42, frissítve: kedd 20:38

Nem kapott többséget a mentelmi bizottság keddi ülésén Tordai Bence és Varju László kezdeményezése a rájuk kirótt házelnöki pénzbüntetés hatályon kívül helyezéséről. Így a képviselők 509 ezer forintos tiszteletdíj-megvonásáról az Országgyűlés fog dönteni. A képviselőkre a túlóratörvény záróvitájában tanúsított magatartása miatt szabott ki büntetést a Kövér László.

Nem volt indulatoktól mentes a túlóratörvény általános vitája tavaly decemberben. Volt olyan képviselő aki, bekiabált, többen pedig sípolással zavarták meg az ülést. Ezután Kövér László házelnök, Varju László DK-s és Tordai Bence párbeszédes képviselőt is megbüntette.

A két ellenzéki képviselőnek több mint félmilliós tiszteletdíjáról kell lemondania, a Varju László és Tordai Bence ezután fordult a bizottsághoz kérve a büntetés hatályon kívül helyezését.

Varju László azt mondta, hogy büszke arra ami miatt most büntetés kapott, a képviselő ugyanakkor a Hír TV kérdésére elismerte, nemzetközi fórumokhoz fordul.

„A nemzetközi folytatás elől nemhogy nem zárkózóm el, mert úgy látom, hogy az ítélet már készen van, éppen ezért a parlamenti vitát is lefolytatjuk és a nemzetközi lehetőségeket is kihasználom azért, hogy meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, hogy képviselőket akarnak elhallgattatni pénzbüntetéssel” – mondta Varju László.

A bizottság KDNP-s elnöke további eljárásokra számít a túlóratörvény végszavazásán történtek miatt. A két fegyelmi ügyről pedig a parlament mondja ki a végső szót.

„Két fegyelmi ügyünk volt az egyik Tordai Bencéé, a másik Varju László volt, ők azt kérték, hogy a helyezzék hatályon kívül a házelnöknek azon döntését, amiben valamivel több mint félmillió forint tiszteletdíj elvonást javasol az indítványuk nem kapott többséget” – mondta Hargitai János.

Több ellenzéki képviselő is a mentelmi bizottsághoz fordult, mivel szerintük a MTVA székházban megsértették a mentelmi jogukat, ezt a napirendi pontot végül nem tárgyalta a bizottság. Kövér László házelnök pedig a házszabály értelmezését kérte, a tévészékházban történtek miatt, de a testület úgy döntött, ebben a kérdésben az igazságügyi bizottság az illetékes.