2021. április 11.,
vasárnap, Leó, Szaniszló napja

Lengyel újságíró: Dobrev Klára hamis információkat közölt, hogy támadja Orbán Viktort

2020. december 11., péntek 18:39

A DK EP-képviselője azt állította, uniós pénzből kapnak a lengyel családok havi 120 eurónyi támogatást, Grzegorz Górny lengyel újságíró viszont rámutatott, hogy a programnak semmi köze az EU-hoz. Górny szerint a lengyel-magyar tandem sikerrel veszi fel a harcot a brüsszeli centralizációval szemben. Mandiner-interjú Varsóból.

A wPolityce.pl nevű lengyel jobboldali portálon kedden jelent meg Grzegorz Górny cikke, amelyben Dobrev Klára Lengyelországgal kapcsolatos kijelentéseit értékelte – írta meg a Magyar Nemzet nyomán a Mandiner. A Demokratikus Koalíció EP-képviselője YouTube-on megjelenő hirdetésében azt álítja, hogy míg az EU pénzügyi támogatással segít a tagállamokon, addig Magyarország cserben hagyja állampolgárait. Gyurcsány Ferenc felesége azt állítja a videóban, hogy a lengyel családok Brüsszelből százhúsz euró értékében kapnak támogatást. Górny azonban cáfolta ezt az információt, és azt írta, hogy a lengyel családok nem kaptak ilyen támogatást.

Hogyan látja a lengyel–magyar tandem helyzetét az Európai Unió jelenlegi politikájában?

A jelenlegi magyar és lengyel kormányok hasonlóan értelmezik a nemzeti érdekeiket Európában. Hasonló módon látják a nemzetállamok szerepét az Európai Unióban, ennek eredményeként pedig sok területen és kérdésben ugyanazt az álláspontot képviselik. Szembeszállnak például Brüsszel centralizációs törekvéseivel és az egységes európai szuperállam – ismertebb nevén Európai Egyesült Államok – létrehozásának kísérleteivel. Szintén érdemes megemlíteni, hogy Varsó és Budapest az EU bevándorlási politikájának is ellentart, amely kötelező befogadási kvótákat írna elő az európai uniós tagállamok számára.

Együtt védjük az alapvető civilizációs értékeinket is, ezeknek az alapja a keresztény hagyomány, a család, a házasság és az identitásunk meghatározása – ma Európában ezek az értékek erős támadás alatt állnak. Sok kulcsfontosságú kérdésben egy a lengyelek és a magyarok hangja.

Dobrev Klára nemrég megjelent videójában egy lengyel családtámogatást próbál eladni uniós támogatásként, ön szerint azonban ez hazugság. Miről van szó pontosan?

Az említett segítség, amely a lengyel családok számára nagyjából havi 120 eurót jelent, nem más, mint az úgynevezett „500+ program”. Ez azonban  nem az Európai Unió támogatásának eredménye, ahogyan azt Dobrev Klára állítja a videójában, hanem a Jog és Igazságosság 2015-ös választási programjának része. A lengyel kormány 2016-ban vezette be ezt a programot, és a családtámogatásoknak semmi köze sincsen az Európai Unióhoz. Dobrev Klára tehát hamis információkat közölt Lengyelországról, csak azért, hogy támadja Orbán Viktort.

A teljes interjú IDE kattintva olvasható. 

Mandiner