2020. szeptember 27.,
vasárnap, Adalbert napja

Lemondott a Mazsihisz-vezető a homoszexuálisokat érintő kijelentése miatt

2013. november 27., szerda 18:36, frissítve: szerda 19:33

Lemondott a Mazsihisz ifjúsági csoportjának vezetője, miután botrányt okozott azzal, hogy élesen elítélte a homoszexuálitást a szervezet belső levelézésében. Heisler András, a Mazsihisz elnöke szerint az ősi törvényeik valóban tiltják a homoszexuális kapcsolatot, de elítélik a kirekesztést is. Az egész ügy egy rosszul sikerült segélyosztás miatt robbant ki, ahol összeverekedtek az adományokon a cigányok.

Dulakodásba fulladt a Magyar Iszlám Közösség és a Mazsihisz ifjúsági csoportjának múlt heti közös adományosztása a borsodi Csenyétén. A botrány a Mazsihisz közgyűlését is megmozgatta. Az egyik tag javaslatot tett egy a segélyosztási akciót elítélő nyilatkozatra. Erre válaszul kör e-mailjében az ifjúsági csoport vezetője, Feldmájer Máté azt írta, hogy „neki egy olyan ember, aki homoszexuális (...), közben érinti a Tórát, olvas belőle, kántorkodik, és még a közgyűlés tagja is, ne tegyen javaslatokat.” A fiatalember annak a Feldmájer Péternek a fia, aki idén nyárig a Mazsihisz elnöki tisztét is betöltötte, jelenleg pedig alelnök. A civilben ügyvéd Feldmájer nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

– A családi ügyek azok nem a nyilvánosságra tartoznak. De mondom, hogy ebben az ügyben én nem vagyok egy objektív ember, aki bármiféle objektivitást tud nyújtani. Ha a Hír TV tudná, akkor pontosan tudná, hogy Sztálin meg Rákosi idejében volt szokásos, hogy a gyerekeket a szülők ellenében nyilatkoztatták meg. Úgyhogy ezt tudom önnek mondani.
– De egyébként ön hibának gondolja?
– De most hiába kérdez engem tizennyolcadszor, uram. Tessék megérteni. Énnekem ez a foglalkozásom. Ha 28-szor kérdezi meg ugyanazt, én ugyanazt fogom mondani, hogy nem vagyok objektív személy ebben az ügyben, hogy bármifélét nyilatkozzak önöknek.


A Mazsihisz jelenlegi elnöke elhatárolódott Feldmájer Máté kijelentésétől. „Mi elzárkózunk minden homofób, rasszista és kirekesztő nézettől. És én úgy gondolom, hogy Feldmájer Máté a lemondásával ezt az ügyet lezárta, úgyhogy nem kívánunk tovább foglalkozni vele” – mondta Heisler András.

Heisler András közleményt is kiadott, ebben azt írta, hogy a zsidó vallás törvényei egyértelműen elítélik, hogy férfi férfival létesítsen kapcsolatot, ugyanakkor XXI. századi, pesti értelmiségiként Heisler mélyen elítéli a kirekesztést. „Vannak ősi törvényeink, az ősi törvényeket be kell tartani, és mindig igazodni kell a modern valósághoz. Ezt az elmúlt 3000 évben sikerült megtalálnunk, több-kevesebb hibával, most is ezt gyakoroljuk.”

Feldmájer Máté kedden bocsánatot kért az e-mailért, és lemondott a Mazsihisz ifjúsági csoportjában betöltött funkciójáról.

Forrás: Hír TV