2020. szeptember 27.,
vasárnap, Adalbert napja

Latorcai Csaba: '48 hősei sosem adták fel a függetlenség reményét

Hír TV

2019. március 15., péntek 13:56, frissítve: péntek 22:49

Nem csak a fővárosban, hanem országszerte is megemlékezéseket tartottak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján. Székesfehérváron huszárbemutatón, Zalaegerszegen történelmi sétán vehettek részt az érdeklődők.

Huszártábor költözött az emeletes házak közé Székesfehérváron. A téren patkolókovács mutatta be mesterségét, de a tüzérség se maradt munka nélkül. Megmutatták milyen mozsárágyút használtak a honvédek az 1848-49-es szabadságharcban. A hagyományőrző lovasok bemutatót tartottak, és a gyerekek is lovagolhattak.

Kaposváron a Széchenyi, majd a Petőfi szobornál koszorúztak. A város polgármestere az ünnepségen azt mondta, őseink a legdrágább kincset, a szabadságot hagyták ránk.

„Súlyos és felelősségteljes volt akkor megérezni a szabadságot és belegondolni abba, hogy ezután magunk alakíthatjuk majd sorsunkat” – mondta Szita Károly.

Európa nagyságát a nemzeti közösségek tarthatják meg – erről már a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára beszélt Nagykanizsán.

„Mi a nemzetek Európájában hiszünk, keresztény gyökerekkel. Tudjuk hogy ezt sokan nem így gondolják. Nyílt társadalmat hirdetnek, annak minden következményével, eltűnő határokkal, zárójelbe tett keresztény hagyományokkal, a multikulturalizmus hamis illúziójával. Azt állítják, hogy ez a jövő útja, de valójában ez az önfeladás útja” – mondta Dömötör Csaba.

Szabadságunk és függetlenségünk olyan kincs, amelyet meg kell védeni és ha szükséges harcolni kell érte” – hangsúlyozta ünnepi beszédében az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára Mezőberényen.

„Egy nemzetet nem lehet félreállítani, megbélyegezni, ha erős identitással rendelkezik és tisztában van múltjával és egyszersmind van világos jövőképe. Gyökereink messze a múltba nyúlnak vissza, erős kötőszövetként behálózva a szülőföldünket, megtartva bennünket 1100 esztendőn át” – mondta Latorcai Csaba.

Zalaegerszegen történelmi sétát tartottak, ahol a résztvevők megtudhatták, mi történt a forradalom napjaiban a megyeszékhelyen. Kiderült, hogy a régi vármegyeházán zajlottak a közgyűlések, a honvédeket pedig az Arany Bárány Hotel épületében toborozták. Deák Ferenc pályafutása itt kezdődött, 1848 március 16-án a város lakói fáklyás felvonulást tartottak a tiszteletére.