2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 05:00

Belföld

Látogatási tilalom van több kórházban is

Az influenzajárvány miatt látogatási tilalmat rendeltek el több kórházban is.

„Az elmúlt egy héthez képest 40 százalékkal megemelkedett az influenzás panaszokkal érkező betegeknek a száma, akik oltásban részesültek még nem jelentkeztek, tehát az oltás az véd az influenza-megbetegedések ellen, különösen az idősek, a krónikus betegségben szenvedők, a cukorbetegek, a magas vérnyomásban szenvedőknél tapasztaltam az influenza-vírusfertőzést és emellett a fiatal korosztályt is érinti, most 30-40 év közöttieknél tapasztaltam az influenzaszerű megbetegedés előfordulását” – mondta el a megbetegedésekkel kapcsolatban Torzsa Péter háziorvos, egyetemi adjunktus.

A megelőző intézkedések ellenére országosan sem jobb a helyzet. A járvány miatt a többi között a dombóvári kórházban is korlátozásokat rendeltek el. „Korlátozott látogatás van érvényben, tehát igyekszünk lehetőleg minél kevesebb időre korlátozni a látogatást, lehetőleg egy személy menjen be a betegekhez, nem szabad a betegek ágyára ülni, mondta Kerekes László, a Szent Lukács Kórház főigazgatója.

A járvány miatt van olyan intézmény ahol a bevezették a teljes látogatási tilalmat. Nem lehet majd látogatni betegeket a miskolci megyei kórházban, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának több osztályán, a balassagyarmati Kenessy Albert kórház egyes osztályain, a szekszárdi kórház szülészetén, és egyetlen Fejér megyei kórházban és Pécsi klinika több osztályán sem. Az ÁNTSZ-nél arra számítanak, hogy a következő hetekben tovább emelkedik a beteg száma.

„16 400 beteg fordult orvoshoz, ezzel átléptük a járványküszöböt, tehát Magyarországon már influenzajárványról beszélhetünk. A legtöbb beteg a 17-34 éves korosztályba tartozik, ez az influenzára jellegzetes. Magyarországon a legtöbb vírus, amit kimutattak az H3N2 csoportba tartozik: ez az ami Európába is a legtöbb megbetegedést okozza az országon belül, leginkább Fejér, Pest és Budapest érintett” – mondta Dánielisz Ágnes, az ÁNTSZ Járványügyi és Kórházhigiénés Főosztályának vezető főorvosa.

A szakemberek szerint a védőoltás mellett a következő hetekben érdemes elkerülni azokat a helyeket ahol sok ember fordul meg, emellett testmozgással és rendszeres testmozgással és helyes táplálkozással védekezhetünk az influenza ellen.

Délutáni helyzet – élőben

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) egyes számú belklinikáján, és az intenzív osztály 3 telephelyén: az onkoterápiai, szülészeti részlegen és a gyerekklinikán van korlátozás, számolt be róla a Hír Televízió tudósítója.

Mint Mezősi Emese, a PTE Klinikai Központ, I. számú Belgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese elmondta, tegnap délután jött az ÁNTSZ rendelet, de már a múlt hét óta észlelték a dolgozók között a megbetegedések kialakulását. A súlyos betegek lényegesen fogékonyabbak a vírusfertőzésekre, ezért szeretnék megvédeni őket. Hangsúlyozta, a járvány még csak most indult, még nem lehet tudni, hogy meddig fog tartani.

Eddig 7 helyen mutatták ki az influenzavírust Baranya megyében.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!