2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Belföld

Lassan ellehetetlenül a hódmezővásárhelyi tévé működése

Mintegy másfél milliárd forint hiányzik a városkasszából, ezért nem utalja át a Vasárhelyi Televízió támogatását - állítja Márki-Zay Péter polgármester. A fideszes többségű közgyűlés még decemberben szavazott meg 72 millió forintot a tévének, azonban mindössze 19 millió forintot kaptak meg. A Fidesz vásárhelyi elnöke szerint a polgármester eltiporja a sajtószabadságot és megfélemlíti az újságírókat.

  • Lassan ellehetetlenül a hódmezővásárhelyi tévé működése

A kezdetektől fogva rossz Márki-Zay Péter viszonya a vásárhelyi médiával. A februárban megválasztott polgármester korábban azt sérelmezte, hogy kampánya alatt nem jelenhetett meg a helyi sajtóban, szinte csak lejárató tartalmak készültek róla. Ezért többen személyes bosszúval magyarázzák azt, hogy nem kap pénzt a helyi tévé. A Vásárhelyi Televíziónak 23 millió forintra lenne szüksége az év végéig, enélkül nem tudnak bért fizetni a dolgozóknak.

„Öt hónapja nem kapunk már semmilyen forrást az önkormányzattól. Sem a törzstőke-visszapótlást, sem a támogatást nem folyósította a városháza. Eddig a saját bevételekből működött a vásárhelyi tévé, szeptember elejére sajnos azonban az elmúlt évekkel szemben odáig jutott a gazdasági társaság, a Szerdahelyi József Nonprofit Kft., hogy fennállása óta először ne tudjon időben fizetést adni a munkavállalóknak” – mondta Rókus Ákos ügyvezető.

Hétfőn a korrupció és a polgármester támogatóit lejárató cikkek ellen tüntettek Márki-Zay Péter hívei. A demonstráció végén a tömeg az egyik helyi hírportál elé vonult, ahol a tisztességes tájékoztatást követelték. A polgármester szerint a Vásárhelyi Televízió működtetése nem kötelező feladat, félő, hogy egy csődbiztos is megszüntetné, ha oda jut a város anyagi helyzete.

„Mindent megteszünk azért, hogy a város anyagi helyzetét néhány éven belül rendbe hozzuk, de a fideszes vezetés egy pilótajátékot űzött eddig a város kasszájával. Éveken keresztül a bejövő fejlesztési pénzeket működésre költötték el. A babakötvényesek pénzét fejlesztésekre költötték, mindig az éppen beérkező pénzeket a korábbi adósságok kifizetésére használták és így is 3 milliárdos kifizetetlen összeg volt tavaly év végén a záróegyenlegük, és ebben még nincsenek benne azok az adósságok, amikről akkor még nem is tudtunk. Többek között a kórház felé 266 milliós tartozás vagy a BM felé 1 milliárd, amit sikerült 500 millióra letornázni komoly munkával” – mondta a polgármester.

A Fidesz helyi elnöke szerint van pénz a Vásárhelyi Televízió működtetésére. „Rendelkezésre állnak a források, a közgyűlés megszavazta. De 16 család megélhetése vált bizonytalanná, amiatt, hogy ezek a források nem érkeznek meg, és a szólásszabadság került veszélybe, mert félő, hogy elsötétül a Vásárhelyi Televízió képernyője. A polgármester ezen túl személyében is támadja a hódmezővásárhelyi sajtó munkatársait. A sajtósokat napi szinten személyesen a közösségi média oldalán névvel, fényképpel és gyűlöletkeltő szövegekkel illeti” – jelentette ki Havasi Katalin.

A helyi Fidesz-elnök szerint az újságírók megfélemlítése nem keresztényi, és nem demokratikus magatartás. A pártban nem értik, ha nincs pénz a helyi televízió működtetésére, miből adják ki a Vásárhelyi Valóság című önkormányzati lapot a városban.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!