2019. november 19.,
kedd, Erzsébet napja

Lakástakarék: last minute akciók vagy alternatív támogatások?

Hír TV

2018. október 16., kedd 19:45, frissítve: kedd 21:53

Megszűnik a lakás-takarékpénztárak állami támogatása. Bánki Erik, a javaslat fideszes előterjesztője volt a vendégünk, aki szerint a támogatási rendszer költséges volt és nem szolgálta az otthonteremtési célokat.

A Fidesz bedarálja a lakáskasszákat – szólnak az ellenzéki szalagcímek. Az ezzel foglalkozó pénztárak pedig last minute akciókban mindenkit arra biztatnak, hogy utolsó pillanatban kössenek szerződést. Fontos tehát, hogy a fogyasztók számára is világossá váljon, hogy mi a kormány valódi célja a 30%-os lakástakarék-támogatás megszüntetésével, és milyen alternatív módokon fogja támogatni az otthonteremtést. Megéri-e még az utolsó percekben csatlakozni, vagy érdemes megvárni az új lehetőségeket? Mit tervez a kormány?

A stúdió vendége a törvényjavaslat előterjesztője egyúttal a parlament gazdasági bizottságának elnöke, Bánki Erik volt, aki Földi-Kovács Andrea kérdésére elmondta, hogy nehéz döntés volt, miszerint a jelenlegi rendszer korrekciója, vagy a teljes újragondolása-e a legjobb megoldás. Bánki Erik szerint azonban az elmúlt évek eredményei azt mutatták, hogy kiemelkedő támogatás mellett a pénztárak nem voltak jó gazdák: nullás vagy veszteséges működést produkáltak. Ezért a kormány egy felesleges közvetítőt kiiktatva úgy döntött, hogy a költségvetési támogatást közvetlenül a fogyasztókhoz fogja eljuttatni.

A támogatás a 2018-as évre évi 70 milliárd forintra duzzadt, és 60 milliárd forintnyi nyereséget úgy vettek ki az üzletből a pénztárak, hogyha a támogatás összegét nem számoljuk, igazából veszteségesen működtek. Az elmúlt hét évben majd 400 milliárd forintot fordított a kormány a lakástakarék-pénztárak állami dotálására, de a rendszer a kilencvenes évek vége óta működik. Eredeti szándéka szerint elsősorban a lakásvásárlásokat volt hivatott ösztönözni. Mára azonban a megtakarítások alig negyedét fordítják erre a célra a fogyasztók. Többségében felújításokra, átalakításokra, bővítésekre költik illetve egyéb, akár luxusfejlesztésekre fordítják.

Mára az állam felé a fogyasztói bizalom helyreállni látszik, a magyar polgárok finanszírozzák kötvény formájában a magyar államadósság nagy részét. Az átalakult piaci környezet is indokolttá teszi tehát e majd két évtizedes rendszer átalakítását, hisz ilyen alacsony kamatszint mellett nem indokolt egy ilyen fajta támogatás fenntartása Bánki Erik szerint. A javaslat előterjesztője igyekszik megnyugtatni a támogatásra várókat azzal, hogy a Kormány elképzelése szerint a támogatás összegéhez közvetlenül fognak tudni hozzájutni a fogyasztók.

Ez egyrészt a csok kibővítése révén, másrészt – új elemként – egy kifejezetten a fiatalok számára igénybe vehető új konstrukció kialakítása révén lesz elérhető. „Egyetlen költségvetési forintnyi támogatás nem vész el a rendszerből” – jelentette ki Bánki Erik. „Fontos megjegyezni, hogy a lakástakarék-pénztári rendszer nem szűnik meg, csupán a 30%-os állami támogatást vonják ki belőle, ami arra fogja kényszeríteni a piac résztvevőit, hogy ne az állami támogatásból vegyék el a saját, egyéb iránt indokolatlanul magas hasznukat, hanem azt maguk termeljék ki ügyfeleik számára” – tette hozzá a törvényjavaslat beterjesztője. Az elkövetkező napokban a fogyasztók még köthetnek ilyen szerződéseket, de nem számít dömpingre a képviselő.

Tekintse meg a teljes beszélgetést: